Gripa aviară a înregistrat o scădere netă în Europa

0
- Reclamă -

Gripa aviară a înregistrat o scădere netă în Europa în această primăvară în raport cu anii precedenţi, a anunţat  Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), în contextul în care infectările se înmulţesc în Statele Unite, iar Australia a început să se confrunte cu o penurie de ouă, informează AFP.

În ultimele trei luni (16 martie – 14 iunie), 42 de focare de gripă aviară au fost declarate în Europa: 27 în rândul păsărilor sălbatice şi 15 în crescătorii – doar ungureşti şi bulgăreşti -, potrivit unui raport trimestrial întocmit de experţii de la EFSA.

Totalul acestor detectări „este cel mai scăzut de după anul epidemiologic 2019-2020”, notează EFSA.

Însă în afara Europei, criza asociată cu gripa aviară „s-a intensificat în special în Statele Unite”, unde genotipul H5N1 a fost detectat în peste 130 de ferme de vaci de lapte din 12 state americane.

Virusul a continuat în paralel să decimeze crescătoriile de păsări. EFSA dă ca exemplu statul Iowa, unde „unul dintre cei mai mari producători de ouă din ţară” (42 milioane de păsări) şi o fermă cu peste 100.000 de curcani au fost infectate.

„Din 2022, producătorii din Iowa au pierdut 23,3 milioane de păsări din cauza acestei boli, iar Departamentul american pentru Agricultură a estimat că virusul a provocat moartea a 96,6 milioane de păsări la nivelul întregii ţări”, precizează acelaşi raport al EFSA.

- Reclamă -

În comparaţie, în Franţa, peste 30 de milioane de păsări au fost sacrificate începând din vara anului 2021.

Australia, care a rămas neatinsă de această epidemie timp de mai mulţi ani, s-a confruntat la rândul ei în 2024 cu tulpina H7 a virusului.

Gripa aviară a afectat crescătorii mari de găini ouătoare, declanşând sacrificări în masă şi un deficit de ouă pe piaţă.

Comisia Europeană: 665.000 de doze de vaccin Seqirus împotriva gripei aviare

Lanţul de restaurante McDonald’s a anunţat că va reduce intervalul orar în care este posibilă plasarea unei comenzi pentru micul-dejun, care conţine de obicei ouă.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.