Guvernul a decis: fructe proaspete în școli

1
- Reclamă -

În şedinţa Guvernului din 16 decembrie 2015 a fost aprobată o Hotărâre privind stabilirea fructelor proaspete distribuite, a perioadei şi a frecvenţei distribuţiei, a limitei valorii zilnice/elev şi a fondurilor necesare pentru distribuţia fructelor proaspete şi a măsurilor adiacente distribuţiei, informează Ministerul Agriculturii.

Actul normativ aprobat mai stabileşte bugetul aferent acestora, precum şi modalitatea de implementare efectivă şi de gestionare la nivelul administraţiei publice, în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli în anul şcolar 2015-2016. Documentul a fost elaborat în baza art. 1 alin. (2) şi (5) din OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli.

Din anul 2010, pentru implementarea acestui program au fost adoptate anual hotărâri pentru stabilirea fructelor, a perioadei de distribuţie şi a bugetului.

Apropae 7 milioane de euro de la UE

scolari la sport

Astfel, fondurile UE alocate României pentru un an şcolar sunt de 6.869.985 euro. Astfel, bugetul total al programului este de aproximativ 66 milioane lei, din care 31,6 milioane fonduri UE şi 34,4 milioane lei reprezintă co-finanţare publică şi cheltuieli, altele decât cele eligibile.

- Reclamă -

Limita valorii zilnice (preţul fără TVA al merelor) este de 0,37 lei/elev, ca şi în 2014, şi perioada de distribuţie gratuită este de maximum 88 de zile.

Măsurile adiacente distribuţiei de fructe sunt eligibile pentru sprijinul financiar al Uniunii Europene şi trebuie să se încadreze valoric în limita a 15% din alocarea finală a fiecărui stat membru. Lista măsurilor adiacente ce pot fi implementate cuprinde: organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare, precum și organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume sau de activităţi educative practice.

De asemenea, pe lista măsurilor se mai află organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi/sau legume, inclusiv degustarea de fructe şi/sau legume proaspete, cu acordarea de premii, precum şi organizarea de activităţi de grădinărit la nivelul şcolii.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.