Încă o posibilă criză bate la ușă: Gripa aviară

0
- Reclamă -

În ultima vreme, ne-am obișnuit ca mai tot timpul să apară câte o criză, mai mult sau mai puțin inventată, care să-i dea peste cap pe producătorii interni. Acum vreo zece ani, de exemplu, a fost gripa aviară, a urmat apoi pesta porcină, care s-a soldat cu 50.000 de porci sacrificați, scandalul cărnii de cal etichetată drept carne de vită, boala limbii albastre, iar acum ne paște din nou pericolul gripei aviare. Periodic, producătorii români au parte de un scandal care îi scoate de pe piață.

La aproape zece ani de la criza din 2006, care a produs pagube enorme crescătorilor de păsări iată că acum se întrevede la orizont o nouă amenințare, după ce autoritatea sanitar-veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat vineri că a identificat un caz de infecţie cu virusul H5N8, o tulpină a virusului gripei aviare, la o fermă de curcani din judeţul Bekes, sud-estul Ungariei, potrivit Reuters. Să ne amintim și că în 2006 tot de la o fermă de curcani s-a pornit. De data aceasta, ferma este amplasată la Totkomlos, în apropiere de graniţa cu România.

Citește și: Cum schimbi 4 litri de ulei pentru lanț pe un Volkswagen Polo?

 

Autoritățile au decis să eutanasieze 9.000 de curcani pentru a proteja populaţia din apropiere de o tulpină a virusului care nu a fost niciodată depistată la om, urmând ca fermierul să fie despăgubit de către stat. Pe plan internațional au apărut și primele reacții:

Ministerul Agriculturii din Japonia a interzis sâmbătă importul de păsări din Ungaria. În 2015, Japonia a importat 1.393 tone de păsări, din care doar 0,15% au venit din Ungaria, potrivit Agerpres.

Așa că fiți pregătiți, producători români!

- Reclamă -

Sursă foto: www.vantrumpreport.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.