Ion Sandu, fostul director general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), spune că vremea și clima ne oferă în fiecare an situații unice.
Seceta este un fenomen ciudat, însă niciodată în țara noastră rezerva de umiditate nu a fost atât de neuniformă. Tocmai de aceea fermierii trebuie să fie atenți la schimbările climatice, iar în funcție de ele este necesar să-și aleagă atât soiurile și hibrizii pe care îi cultivă, dar și tehnologiile.
“În acest an, hărțile de prognoză arătau în martie că va fi secetă, seceta este foarte ciudată. Sunt zone cu secetă extremă și zone cu aprovizionare optimă sau a fost la un moment dat și exces. Eu urmăresc evoluția în timp a acestor fenomene extreme și sunt uimit de capacitatea naturii de a ne oferi în fiecare an câte o surpriză neplăcută. Din păcate, acum în România sunt zone cu secetă extremă și zone cu umiditate optimă”, a atras atenția fostul director ANM la lansarea aplicației Inovagria Meteo, rezultat al colaborării dintre ANM și Siveco.
În anii precedenți 2012 sau 2007, de exemplu, în toată România era secetă puternică, spre deosebire de situația actuală când există zone cu rezervă optimă și altele cu secetă extremă. Impactul fenomenelor meteo extreme va fi foarte puternic, iar reducerrea impactului va putea fi făcută numai cu măsuri de prevenție, a atras atenția Ion Sandu.
La ce trebuie să fie atenți fermierii
Schimbările climatice sunt o realitate care nu mai poate fi ignorată, iar în funcție de ele fermierii trebuie să-și stabilească cu mare precizie tehnologiile. Este necesar ca agricultorii să fie foarte atenți la alegerea perioadei de semănat, dar și la rezervele de apă în sol în funcție de care să poată să stabilească o anumită tehnologie, a declarat fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără, prezent la eveniment.
“Seceta în România nu este o secetă obișnuită, pedologică. Este secetă atmosferică cu implicatii extraordinare asupra a ceea ce înseamnă alegerea soiului și a hibridului”, a mai afirmat Tabără.