”Medalie de bronz” pentru România la efectivele de caprine și ovine

0
- Reclamă -
România a ocupat locul 3 în ierarhia statelor membre ale Uniunii Europene (UE), în anul 2019, la efectivele de ovine şi caprine, în timp ce la nivel naţional efectivele de porcine, ovine şi caprine şi cele de păsări au crescut, dar categoria bovine a scăzut, comparativ cu anul precedent, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Statistica oficială evidenţiază faptul că, la data de 1 decembrie 2019, faţă de aceeaşi perioadă din 2018, numărul total de bovine s-a diminuat cu 2,7%.

De asemenea, scăderi s-au înregistrat la efectivul matcă (vaci pentru lapte, bivoliţe pentru reproducţie şi juninci pentru reproducţie), cu 3%. Pe de altă parte, numărul total de porcine a crescut cu 0,8%, iar efectivul matcă (scroafe de prăsilă) a scăzut cu 0,9%, în timp ce creşteri se mai înregistrează atât la numărul total de ovine şi caprine (+1,8%), cât şi la efectivul matcă (oi, mioare şi capre) – cu 0,5%.

În acelaşi timp, numărul total de păsări adulte a crescut cu 2%, iar numărul de păsări ouătoare cu 10,1%, la nivel comparativ.Potrivit sursei citate, raportat la perioada 2006 – 2019, efectivele de bovine au scăzut în permanenţă, iar din anul 2006 până în anul 2011 acestea au ajuns la 1,988 milioane de capete. Totodată, din anul 2011 şi până în anul 2019, efectivele de bovine s-au menţinut la un nivel aproximativ constant, reprezentând, anul trecut, 65,6% faţă de 2006.

Datele INS relevă că, în perioada analizată, efectivele de ovine şi caprine au început să crească, atingând anul trecut un nivel de 11,923 milioane de capete, cu 41,8% mai mult faţă de anul 2006.

Referitor la poziţia României în UE pe segmentul animalier, la efectivele de bovine s-a situat pe locul zece, după Franţa, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Spania, Irlanda, Italia, Polonia, Ţările de Jos şi Belgia. La efectivele de porcine, România s-a situat pe locul zece în UE, după Spania, Germania, Franţa, Danemarca, Ţările de Jos, Polonia, Italia, Belgia şi Regatul Unit al Marii Britanii, în timp ce raportat la densitatea la 100 hectare de teren a ocupat locul 18, din cele 22 de ţări prezentate, fiind urmată de Slovacia, Grecia, Lituania şi Bulgaria.

Citește și: Iată cum poți să te deplasezi în perioada următoare

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.