Stațiunea de Cercetare de la Popăuţi, succes în ceea ce privește încrucișările

0
- Reclamă -

Cercetarea autohtonă în domeniul zootehniei are succes în continuare.

La Stațiunea de Cercetare de la Popăuţi se fac încrucișări supravegheate între exemplare. La omologarea liniei karakul sur se lucrează din anii 90. Acum o nouă rasă autohtonă de ovine va cuceri piața. La Popăuți  se lucrează la formarea unei rase noi de ovine specializată pe producția de carne ce are ca bază de plecare rasele Karakul de Botoșani și oaia de carne Palas.

Succesul cercetărilor din zonă este unul evident.

Eforturile cercetătorilor au fost încununate de succes, mai ales că în 2018 Agenţia Naţională pentru Zootehnie din România a omologat oficial varietatea de karakul sur-argintiu de la Popăuţi. Staţiunea mai are omologate încă două varietăţii de culoare.  O căciulă de karakul sur costă între 500 și 2.000 de lei, iar o haină între 1.000 și 3.000 de euro. Pielea acestor exemplare este în acest moment cea mai valoroasă de la noi din ţară, iar clienţii străini o cauta pentru confecţionarea căciulilor sau a accesoriilor. Firme din Rusia și Canada și-au arătat interesul.

Ionică Nechifor, directorul Staţiunii de Cercetare Popăuţi: “Se vede la baza fibrei o nuanţă închisă, iar la vârf o culoare deschisă, un buclaj şi o uniformitate a culorii.”

Cercetătorii de la Popăuţi au reuşit, după aproape două decenii de studii şi experimente genetice, să obţină cea mai valoroasă varietate de culoare în cadrul rasei, adică cele mai valoroase pielicele de miel din lume, din care se face celebrul astrahan. „Este cea mai valoroasă linie din cadrul rasei karakul. Nu se mai întâlneşte la nici o altă rasă din cadrul speciei ovine şi este o linie extrem de rară, care nu se întâlneşte oriunde. În România nu mai există asemenea linie“, spune Ionică Nechifor.

- Reclamă -

Citește și: ”Medalie de bronz” pentru România la efectivele de caprine și ovine

 

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.