Miere contra zahăr, război inegal

0
- Reclamă -

Românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar trei grame de miere. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu a încercat să tragă un semnal de alarmă  la Târgul Naţional al Mierii. Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 500-550 de grame de miere pe locuitor pe an, un consum în creştere faţă de acum 10 ani, dar de 3-4 ori mai puţin comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia.

„Am înţeles că anul apicol 2017 nu a fost unul bun şi sunt voci care susţin că nici în anul acesta nu o să avem parte de momente mai bune, motiv pentru care trebuie să venim în faţa dumneavoastră să găsim cele mai bune exprimări şi formule astfel încât legislativ să vă satisfacă. Aş vrea să readuc în memoria dumneavoastră un lucru important: consumăm în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar trei grame de miere şi cred că această balanţă nu ne onorează sub nicio formă, nici din punct de vedere al sănătăţii, nici din punct de vedere al producţiei şi al exporturilor. În schimb, din punct de vedere al producătorilor, şi aici vina ne aparţine şi nouă în egală măsură, de fiecare dată aţi constatat că se spune fără sare, zahăr şi grăsimi, dar nu se spune şi alternativa. Eu cred cu tărie că alternativa la zahăr este mierea. Trebuie să vedem cum să facem să explicăm tuturor că mierea are mai multe avantaje decât dezavantaje.Este vorba de acea lege importantă pe care am stabilit împreună să o punem în aplicare, respectiv ca fiecare copil să beneficieze de un borcan cu miere de 350 de grame, noi am spus lunar, pe timpul şcolii. Este vorba de 1,4 milioane de copii care vor beneficia de acest borcan cu miere şi am amintit parlamentarilor că în mediul rural un borcan de miere pentru aceşti copii este ca o icoană. Nu o pot accesa oricând. Dacă un măr mai sare de la vecini, o pară o mai găseşti peste gard şi poate să o ia să o guste, cu mierea nu poate să facă acest lucru. Noi considerăm că avem banii necesari, forţa şi producătorii locali şi putem să ducem de la o mie la 3.000 de tone de miere anual în acest program. Trebuie să ne mai uitam la Programul Naţional Apicol. Multe voci au spus că nu e bine, că trebuie să îl modificăm, trebuie să găsim alte formule de exprimare în legislativ. Noi suntem de acord că vocea producătorilor trebuie să conteze şi în legislaţie. Cele 32 de milioane de lei trebuie să ajungă la cei care fac această activitate. Mă uitam pe 2017 şi propunerile sunt undeva la 4.800 de beneficiari, pentru un număr de circa 480.000 de familii de albine. Eu cred că nu este suficient, trebuie să găsim resurse financiare să restartăm acest sector. Vă spuneam data trecută că apicultorul este intelectualul sectorului agricol, trebuie să-l menţinem şi să îl susţinem, dar şi să ducem mai departe această tradiţie”, a spus Botănoiu.

 

 

Aproximativ 120 de apicultori din toată ţara au participat  la ediţia de primăvară a Târgului Naţional al Mierii, care s-a încheiat ieri.România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins, în anul 2015, un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Citiți și: Lapte, fructe și legume pentru 18.000.000 de elevi din Uniunea Europeană

- Reclamă -

 

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.