Modificarea legii vânzării de teren agricol, încă o promisiune cu iz electoral a Guvernaților?

0
- Reclamă -

Vânzarea de teren agricol în România a luat amploare în ultima vreme, mai ales că interesul străinilor pentru achiziții este în continuare ridicat, în mare parte și datorită prețurilor mici. Într-un singur an, românii au scos la vânzare circa un milion de hectare, cifră făcută public chiar de ministrul Agriculturii Achim Irimescu, ceea ce face ca îngrijorarea să fie cu atât mai mare.

În aceste condiții, nu mai miră pe nimeni faptul că undeva la 40% din suprafața arabilă a țării se află deja în mâinele străinilor, conform datelor vehiculate de asociațiile din agricultură. Tot mai multe voci din sector, reprezentanți ai LAPAR și FCBR, de exemplu, au luat atitudine împotriva acestui fenomen, cerând modificarea legislației autohtone și chiar suspendarea achiziției de terenuri de către străini. În urma protestului crescătorilor de bovine de săptămîna trecută, fermierii s-au ales cu promisiunea autorităților că problema va fi discutată în această săptămână în Parlament, după cum a declarat președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FBCR), Claudiu Frânc, după întâlnirea avută cu parlamentarii din Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla sau nu cumva a fost o promisiune ca atâtea altele menită să-i liniștească pe fermierii ieșiți în stradă.

Până una-alta, devine clar un lucru: România ar fi putut să facă mult mai mult în acest sens, dacă s-ar fi vrut. Dovadă este și declarația ministrului Agriculturii Achim Irimescu de la Senat din luna februarie.

”La momentul în care noi am adoptat Legea 17 privind unele măsurile de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole, chiar eu am fost ca secretar de stat la Bruxelles, și acolo mi s-a spus, pentru că legea avea câteva restricții și prevederi utile cred eu, iar CE ne-a spus că putem să impunem restricții cu condiția să avem niște obiective pe care trebuie să le atingem adoptând aceste restricții. Deci nu ne-a interzis. Ulterior nu știu din ce cauză au dispărut acele elemente. În această perioadă, și este o mare presiune de la fermieri, vrem să reluăm legea și să o modificăm și vom face un grup de lucru la care să participe și agricultori să vedem ce se poate face”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, în urmă cu aproximativ o lună la Senat.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.