Moldova, al treilea cel mai mare exportator de prune la nivel mondial

1

În 2023, Republica Moldova a exportat aproape 74 de mii de tone de prune proaspete, în valoare de peste 38 de milioane de dolari, susțin experții de la EastFruit, un proiect finanțat de USAID pentru îmbunătățirea competitivității și rezilienței rurale în Moldova.

EastFruit a menționat că în ceea ce privește volumul exportului de prune, doar două țări din emisfera sudică sunt în fața Moldovei – Chile și Africa de Sud. Experții notează că principalul concurent al Moldovei în Europa este Spania. Cu toate acestea, în 2023, recolta de prune acolo a scăzut, ca în multe alte țări din UE, din cauza unei veri secetoase.

Vezi și Fructprod promovează fructele românești la Praga

Potrivit prognozelor EastFruit, până la sfârșitul acestui sezon de export, Moldova poate vinde până la 85 de mii de tone de prune, întrucât cererea de prune moldovenești rămâne la un nivel ridicat.

Moldova a reușit deja să exporte aproape 74 de tone, dintre care 54 de tone au mers către țările UE și doar 14 mii de tone către țările CSI, comunicarea statelor ex-sovietice dominată de Rusia. Cel mai mare importator de prune moldovenești a fost România, care a achiziționat deja 17 mii de tone. Germania, Cehia și Croația au achiziționat și ele cantități mari de prune moldovenești.

un comentariu

  1. […] În 2023, Republica Moldova a exportat aproape 74 de mii de tone de prune proaspete, în valoare de peste 38 de milioane de dolari, susțin experții de la EastFruit, un proiect finanțat de USAID pentru îmbunătățirea competitivității și rezilienței rurale în Moldova. EastFruit a menționat… Cititi mai multe aici: Moldova, al treilea cel mai mare exportator de prune la nivel mondial […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here