Glifosatul este legal încă 10 ani în Uniunea Europeană

1
- Reclamă -

Comisia Europeană a anunțat că va reînnoi autorizarea glifosatului în Uniunea Europeană pentru 10 ani, în urma unui vot al statelor membre care a deschis calea pentru această decizie în privința erbicidului controversat, transmite AFP.

În sprijinul deciziei sale, Comisia a adus un raport al unei agenții europene de reglementare care apreciază că nivelul de risc nu justifică interzicerea glifosatului. Autorizația în vigoare acum în UE, înnoită în 2017 pentru 5 ani, apoi prelungită cu un an, expiră la 15 decembrie. În absența majorității în rândul Celor 27, revenea Comisiei să tranșeze problema.

‘În conformitate cu legislația UE și în absența majorității cerute într-un sens ori în celălalt, Comisia este obligată să adopte o decizie înainte de 15 decembrie 2023, data de expirare a perioadei de aprobare actuală’, a explicat executivul UE într-un comunicat.

‘Comisia, în colaborare cu statele membre ale UE, va proceda acum la reînnoirea aprobării glifosatului pentru o perioadă de 10 ani, sub rezerva anumitor noi condiții și restricții’, adaugă comunicatul.

Executivul UE a propus să-și reînnoiască autorizația după ce raportul Autorității Europene de Securitate a Alimentelor (EFSA) aprecia că nivelul de risc nu justifica interzicerea acestui ierbicid controversat.

- Reclamă -

Vezi și Glifosatul, aprobat pentru încă cinci ani

Ea prevede câteva garanții și interzice folosirea acestei substanțe pentru desicare (împrăștiere pentru uscarea unei culturi înaintea recoltării).

Glifosatul, substanța activă a mai multor erbicide – printre care Roundup, produs de Monsanto și utilizat pe scară largă în lume -, a fost clasat în 2015 drept ‘cancerogen probabil’ de către Centrul internațional de cercetări asupra cancerului, al Organizației Mondiale a Sănătății.

În schimb, EFSA a indicat în iulie că nu a identificat un ‘domeniu de preocupare critică’ la oameni, animale și mediu susceptibil să împiedice autorizarea erbicidului, recunoscând însă o lipsă de date. La fel ca la primul vot din 13 octombrie, nici joi nu a fost atinsă majoritatea calificată necesară – de 15 state din 27, reprezentând cel puțin 65% din populația UE – pentru validarea sau respingerea propunerii Comisiei.

Șapte state – printre care Franța, Germania și Italia – s-au abținut, 17 au votat pentru și trei împotrivă (printre care Luxemburg), potrivit unor surse diplomatice.

ONG-urile consideră că reînnoirea autorizației ‘contravine din nou principiului precauției în timp ce probele despre periculozitatea glifosatului pentru om și mediu continuă să se acumuleze’.

Chiar dacă substanța activă este aprobată la nivelul UE, fiecare stat rămâne responsabil să autorizeze produsele ce conțin glifosat, și ar putea, așadar, să adopte restricții în funcție de specificitățile locale și de efectele potențiale asupra mediului, în cadrul criteriilor fixate de Bruxelles, potrivit Agerpres.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Comisia Europeană a anunțat că va reînnoi autorizarea glifosatului în Uniunea Europeană pentru 10 ani, în urma unui vot al statelor membre care a deschis calea pentru această decizie în privința erbicidului controversat, transmite AFP. În sprijinul deciziei sale, Comisia a adus un raport al… Cititi mai multe aici: Glifosatul este legal încă 10 ani în Uniunea Europeană […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.