Morcovul, cultivat din vremuri străvechi

6
- Reclamă -

Morcovul, Daucus carota, planta bienală, întâlnită în alimentația zilnică a milioane de oameni, era cultivat în Asia Centrală încă de acum 5000 de ani.

Există doua categorii de morcov, cel sălbatic și cel cultivat, provenit dintr-o subspecie a plantei sălbatice care a fost selectată pentru a crește nivelul de zaharuri.

Morcovul sălbatic are floarea albă, tulpina verde închis, cu perișori și rădăcina de culoare albă sau galben palid. Se întâlnește în zone nisipoase și de coastă din Europa și vestul Asiei. S-au găsit semințe datând din Mezolitic (aprox. 10 mii de ani). Se poate confunda cu cucuta (Conium maculatum) care este o plantă extrem de toxică.

Contactul cu frunzele morcovului sălbatic pot duce la apariția phytophotodermatitei, o reacție chimică care face pielea foarte sensibilă la acțiunea razelor UV, generând arsuri.

Morcovii cultivați se pot împărți în două grupuri: unul estic/asiatic (cu pigmenți antocianici) de culoare mov, roz sau galben, cultivați în prezent în Rusia, Afganistan, India si Iran și altul vestic (cu pigmenți carotenoidici) care a apărut mai târziu, de culoare portocalie, roșie și uneori albă.

morvi_colorati

- Reclamă -

Morcovii conțin vitaminele K, B6 și β-caroten, precursor al vitaminei A, o porție de 100 g de morcov pe zi acoperind necesarul zilnic de vitamina A al organismului uman.

Beneficiile cultivării acestei plante erau cunoscute încă din Antichitate.

În Egipt, Grecia și Imperiul Roman, semințele și rădăcina erau folosite în diverse preparate cu rol de afrodisiac, anticoncepționale, diuretic și în tratarea tusei.

În jurul anului 950, in Baghdad, exista o carte de bucate ce cuprindea peste 600 de rețete ce conțineau morcov.

Prin secolul XIII în Europa se cultivau morcovii mov și cu un gust amărui, iar în secolul XVII aceștia au fost duși de europeni în America de Nord și în Brazilia, prima țară din America de Sud care a început să cultive această plantă.

morcov_mov

Morcovii de culoare galben-portocalie au fost obținuți în secolul XVII în Olanda și de acolo s-au răspândit în toată lumea.

În prezent, cel mai mare producător și exportator de morcovi este China, cu 15,8 milioane de tone produse în 2010, aproximativ jumătate din producția mondială.

 

Surse foto: www.santim.od.ua, www.oppps.ru, www.xcook.info

- Reclamă -

6 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.