România are capacitatea de a produce 20 milioane de tone de porumb, susține Nicolae Sitaru, vice-președinte al Asociației Producătorilor de Porumb din România, însă nu suntem încă capabili să producem această cantitate din diferite motive, printre care unul foarte important este și divizarea terenurilor agricole.
Cu o producție de 20 milioane de tone, adică aproape dublu față de recolta de anul trecut, țara noastra ar deveni cel mai mare producător de porumb din Europa. Ori dacă acest obiectiv va fi atins, va fi bine și pentru România și pentru fermieri, a mai declarat Sitaru la Ziua Porumbului, eveniment organizat recent la ferma sa de la Orezu, județul Ialomița.
Citește și Isuzu D-MAX are gardă la sol, propulsor și transmisie de SuperPickup
În ceea ce privește producția din acest an, este așteptat un nivel ridicat (11-12 milioane de tone, potrivit estimărilor din piață), care ar putea să ne aducă chiar pe prima poziție la nivel european, în ciuda faptului că în anumite zone zone ale țării producțiile nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor.
“Dacă zona Bărăganului, zona de est aduce producții bune, din păcate, în vestul țării sunt producții modeste, chiar și la Dimitrie Muscă, unul din cei mai cunoscuți fermieri s-au anunțat producții de 7 to/ha, care sunt modeste pentru capacitatea lui”, a mai spus Sitaru.
Specialiștii le recomandă fermierilor, cel puțin, în cazul celor care lucrează suprafețe foarte mari să folosească hibrizi din mai multe grupe de maturitate pentru a face față schimbărilor climatice.