Opinii diferite la Bruxelles cu privire la poziția fermierului pe lanțul scurt

0
- Reclamă -

În perioada 12 – 13 decembrie 2016 a avut loc la Bruxelles cea de-a 3509-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit), la care a participat și ministrul Achim Irimescu. Pe agenda evenimentului s-a aflat și Proiectul de Concluzii ale Consiliului referitoare la consolidarea poziției agricultorilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse alimentare și practicile comerciale neloiale.

Președinția a propus un set de concluzii ale Consiliului referitoare la consolidarea poziției agricultorilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse alimentare și practicile comerciale neloiale. S-a agreat asupra faptului că fermierii reprezintă veriga slabă şi că sunt aplicate practici comerciale neloiale, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Statele Membre au avut reacţii diferite, o parte dintre acestea, printre care şi România, susţin aspecte precum consolidarea poziției fermierului pe lanțul alimentar în cadrul textului de concluzii. O altă parte a statelor membre susțin necesitatea consolidării poziției fermierilor în cadrul lanțului alimentar, dar se opun adoptării unei legislaţii la nivel european care să reglementeze practicile comerciale neloiale. Principalele argumente în acest sens le reprezintă posibila creștere a birocrației, existența unor legislații și sisteme funcționale la nivel național,  principiul subsidiarițății, perturbarea pieței interne.

Comisia Europeană a luat notă de observațiile Statelor Membre și va ține cont în analiza sa de componenta de subsidiaritate. Apreciază pozitiv setul de concluzii ale Consiliului, iar intenția nu este de a reduce protecția sistemelor existente. Importanța inițiativei pentru consolidarea puterii de negociere a fermierului în cadrul lanțului alimentar va fi abordată și la Forumul de la nivel înalt organizat de DG GROW în 15 decembrie a.c.

Ce trebuie să faceți pentru a obține ajutorul la motorină

Un alt subiect pe ordinea de zi a fost reprezentat de schimbările climatice şi agricultura, în discuţie fiind propunerea de Regulament a Parlamentului European și a Consiliului privind reducerile anuale a emisiilor de gaze cu efect de seră de către Statele Membre în perioada 2021 -2030.

Sursă foto: www.magnanews.ro

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.