Grâu 12-15 tone/ha, un prag care poate fi atins. Până unde poate să crească producția de grâu?

0
exporturi-2016-grâu-2018
- Reclamă -

Când vine vorba de nivelul până la care poate ajunge producția la hectar, părerile sunt împărțite. Specialiștii din Insula Mare a Brăilei (cea mai mare exploatație agricolă din România, cu 57.000 ha) susțin că se poate ajunge chiar și la 12-15 tone/ha la grâu, dacă se aplică o anumită tehnologie. Lucian Buzdugan, cel care se ocupă de administrarea terenurilor din IMB și de altfel un susținător cunscut al aplicării noilor tehnologii în agricultură, spune că prin micşorarea normei de sămânţă la semănat la grâu, de la 550 la 275 boabe pe metru pătrat se mărește distanţa între rânduri, urmarea fiind majorarea spaţiului de nutriţie, ceea ce optimizează procesul de fotosinteză.

Primele încercări în IMB în acest sens au fost deja efectuate, iar Buzdugan se declară mai mult decât mulțumit de producțiile obținute.

“Să schimbăm conceptul vechi, legat de spațiul de nutriție.  Daca se seamănă 550 de boabe, aceasta înseamnă un pătrat cu latura de 4,26 cm, continuând așa am avea o normă de 550 de boabe Ia o normă de sămânță pe ha de 250 kg. Ce urmărim în toamnă? Ca tot grâul să înfrățească ca să pot valorifica fratii pe care grâul are capacitatea să ni-i ofere.

Dacă face 2 frați, nu înseamnă că voi avea 1550 de tije ale grâului?

Dar câte din ele vor putea trăi pe spațiul acesta? Vor putea duce mai departe 3 spice? Va garantez că nu. Nu toți frații vor lega, spicele vor fi mai mici si plantele respective vor fi bolnave, iar la primul vânt vor cădea… Am redus norma la jumătate, la 275 de boabe. Avem un spațiu de nutriție de două ori mai mare, atunci vom face probabil producții de 12-15 tone/ha”, a declarat Lucian Buzdugan cu ocazia Zilei Câmpului, eveniment care a avut loc recent la centrul de excelență DuPont din Insula Mare a Brăilei.

România a avut anul trecut o producție medie de 4 tone/ha la grâu și secară, 3,9 tone/ha la porumb și 1,9 tone/ha la floarea soarelui. În ceea ce privește IMB, în acest an se estimează o producție de circa 8 tone/ha la grâu,comparativ cu 6,8 tone/ha, în 2016, circa 4 tone/ha la floarea soarelui și peste 13 tone/ha la porumb.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.