Dan Petrescu, a patra oară campion național la tăiat lemne la STIHL Timbersports

0
stihl-timebersports
- Reclamă -

La vârsta de 32 de ani, Petrescu reușește să își mențină titlul de campion național la STIHL Timbersports, a patra oară şi pentru al treilea an consecutiv.

Dan Petrescu ne va reprezenta în proba de individiual la Mondialele care vor avea loc în noiembrie la Lillehammer, Norvegia. Pe locul 2 s-a clasat veteranul Botond Nagy, iar pe 3 – Szilárd Cser.

“Presiunea pe lot va fi foarte mare în acest an pentru că ne-am propus să surclasăm rezultatele din 2016, când am ieșit pe locul 12 în lume. Campionatul de la Oradea a oferit publicului un spectacol sportiv unic, pregătind terenul pentru o premieră competițională în țara noastră și anume STIHL Timbersports Champions Trophy.

Ne mobilizăm intens pentru aducerea în România a celei mai de forță competiții mondiale a tăietorilor de lemne. Pe lângă faptul că este cel mai dur concurs de profil din lume, STIHL Timbersports Champions Trophy este recunoscut și pentru locurile spectaculoase de desfășurare alese de organizatori. Platouri de munte la 1,700 de metri altitudine, celebra Piazzale Michelangelo din Florența, sau portul din Hamburg, vor concura cu o locație extremă și super spectaculoasă care va fi aleasă în România în 2018”, declară Ioana Ghineț, coordonator STIHL Timbersports România.

Probele la care s-au întrecut atleții români în Oradea la STIHL Timbersports

Probele de concurs la care s-au întrecut participanţii la Oradea sunt Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS661, Tăierea verticală, Tăierea la înălţime și Tăierea cu Hot Saw, un super motoferăstrău care are puterea unui autovehicul şi este manevrat de un singur om.

Echipamentele

Toporul. Fabricat dintr-un oţel special, toporul este lucrat manual, cântăreşte aproximativ 2.5-3 kg şi are aproximativ 80cm lungime. Toporul este special conceput pentru competiţie. Aceste topoare nu sunt potrivite pentru uz normal. Preţul unui topor de competiţie pornește de la 300 Euro si poate ajunge si la 800 Euro. Atleţii menţin şi ascut topoarele lor foarte frecvent.

- Reclamă -

Super-motoferăstrăul. Motoferăstrău construit special pentru folosirea în proba tăierea cu super-motoferăstrăul.

Motoferăstrăul special are un cilindru, motor în 2 timpi de până la 62 cp. Acesta ar putea fi un snowmobil sau un foarte performant motor pentru motocicletă, de exemplu. Aceste unităţi sunt special concepute să fie utilizate exclusiv pentru competiţii sportive, întrucât necesită un efort uriaş şi putere din partea atletului să controleze ferăstrăul. Cântăreşte aproximativ 27 kg şi învârte lanţul cu o viteză de 240km/h. Valoarea unui asemenea utilaj este dificil de stabilit, dar putem spune că investiţia minimă de bază pentru un motoferăstrău neesar probei de Tăiere cu super-motoferăstrăul este de 5.000 Euro.

Joagărul. Joagărele lungi de 2m, utilizate în proba Tăierea cu joagărul, sunt special fabricate în Noua Zeelandă. Metalul este tăiat cu laser iar dinţii lungi de 10 cm sunt lucraţi manual. El cântăreşte aproximativ 5 kg şi preţul de pornire este 1.500 Euro.

 

Citește și: STIHL lansează pe piață cel mai mic utilaj pentru îngrijirea gardurilor vii

 

Motoferăstrăul MS 661. Motoferăstrăul MS 661 este un model standard STIHL. Cu o putere de 7.3 cp şi capacitate de 91.6 cc, cântăreşte 7.4 kg. Acesta este folosit în proba Tăierea cu motoferăstrăul.

Lemnul. Plopul este esenţa de lemn folosită în Europa în cadrul competiţiilor STIHL TIMBERSPORTS iar în SUA pinul alb. Lemnul este selecţionat în conformitate cu reguli bine stabilite. Pentru a asigura şanse egale participanţilor, blocurile de lemn folosite sunt calibrate la acelaşi diametru înainte de eveniment. Lemnul este sigilat şi depozitat în condiţii de climă speciale pentru a păstra calităţile sale neschimbate. Acest sistem asigură comparabilitatea timpilor şi recordurilor la nivel internaţional. Plopul tăiat se regenerează rapid, iar cel folosit în competiţii este reciclat după evenimente.

Primul Campionat Național STIHL Timbersports a avut loc în iunie 2010 la București, anul trecut fiind organizat la Sighișoara.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.