Fermier: „În ultimii trei ani, nu prea am ieșit pe profit la cereale, din cauza prețurilor”

0
- Reclamă -

Anul 2017 se anunță un an bun pentru fermierii români, cel puțin după cum arată la acest moment culturile. În sud, aproape ca s-a finalizat recoltatul la orz, în timp ce în vestul țării este în toi. Fermierii se declară mulțumiți de producția la orz, iar în general producția este mai mare decât de cea de anul trecut, mediile la hectar fiind în jurul a 7 tone la hectar.

De exemplu, Arnaud Perrein, un fermier cunoscut din Mihail Kogalniceanu, județul Ialomița, spune că a obținut în acest an o medie de 7,5 tone/ha de pe cele 380 ha semănate cu orz.

VEZI: Grâu 12-15 tone/ha, un prag care poate fi atins. Până unde poate să crească producția de grâu?

Din păcate, prețul este foarte jos. „Din păcate, în ceea ce priveste prețurile, in ultimii trei ani nu prea am avut preț la cereale și nu am ieșit pe profit. În prezent, tona de grâu este achiziționată de la poarta fermei la un preț de 140 euro/tonă, la grâu prețul variază între 138 euro/tonă și 140 euro/tonă, cu observația că grâul din acest an are un nivel mai scăzut de proteină”, susține Arnaud Perrein.

În partea de Vest a țării, producțiile sunt ceva mai mici. Samson Popescu, de exemplu, un fermier din Timiș, spune că producțiile variază între 5 și 6,5 tone/ha, dat fiind condițiile de sol și climă de aici. Și el se plânge de nivelul prețurilor, mai ales că nu are silozuri.

Traderii profită de faptul că nu avem silozuri. Rapița a ajuns la 330 euro/tona, iar la grâu se pare că nici 60 de bani/kg nu primim. Nu este deloc încurajator”, s-a plâns Popescu.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.