Paradoxul României: „Lemnul de foc mai scump decât cel pentru industrie”

0
- Reclamă -

Politicile publice pe domeniul pădurilor au luat-o în direcții contradictorii, în ultimii 4 – 5 ani, iar la ora actuală ne confruntăm cu o criză artificială a lemnului de foc pentru populație, a declarat, miercuri, la Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi, Cătălin Tobescu, reprezentantul Fordaq România, platformă care administrează o piață online pentru profesioniștii lemnului.

El a mai vorbit de blocarea administrativă a pădurilor private, în condiţiile în care se taie puţin, sub media europeană, şi în general din pădurile Romsilva. Tot el suţine că în ţara noastră s-a ajuns la o competiţie absurdă între lemnul de foc şi cel de industrie, fiind înregistrate situaţii în care lemnul destinat industriei să ajungă la populaţie, deoarece aceasta oferă un preţ mai mare. Iar de vină este suprareglementarea si supracontrolul din industrie, atrage atenţia Tobescu.

„Nu cred că gândim atât de diferit, ci avem informații diferite. Până în ultimii 4-5 ani am văzut că politicile publice pe păduri au luat-o în direcții contradictorii. Aceste schimbări contradictorii de direcție au condus la o criză teribilă în domeniul pădurilor și suntem într-o criză de resursă, artificială. Ar trebui să discutăm de această criză de resursă atât de gravă din sector. Populația are nevoie de un necesar de 14-15 milioane mc de lemn de foc. Populația trebuie să plătească prețul pieței. Prin modificarea Codului Silvic din iunie, factorul politic a decis să prioritizeze aprovizionare populației cu lemn de foc”, a spus Tobescu.

Industria lemnului din România plăteşte cel mai mare preţ pentru lemn din Europa. La fag, de exemplu, la buşteanul de gater, preţurile sunt de 85-90 euro/mc faţă de 80 euro în Germania sau 45 euro/mc în Serbia. În perioada 2011-2017 creşterea preţului a fost de 250%!
Din datele Fordaq România reiese faptul că exporturile industriei mobilei au scăzut pe toate cele trei destinații majore de export pe piața europeană: Germania (-3%), Italia (-10%) și Franța (-3%).

Pe de altă parte, importurile de buștean de rășinoase s-au redus foarte mult în 2017, comparativ cu 2016, ca urmare a intrării în vigoare a interdicției complete de export buștean din Ucraina.

Creșterea naturală a pădurilor din România este, în fiecare an, de circa 5,4 mc/ha, arată și datele Institutului Național de Statistică (INS).  Proprietari și administratori de păduri din toată țara, producători de mobilă, organizații de mediu și asociații ale forestierilor și-au dat întâlnire, miercuri, la București, la Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi.

Evenimentul a fost organizat de Fordaq România — Comunitatea Forestierilor, în parteneriat cu Consiliul Pădurilor și Dezvoltării Rurale, scopul evenimentului este de a analiza starea actuală a sectorului forestier din România, dar mai ales de a găsi soluții care să salveze o întreagă industrie, aflată în pragul falimentului.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.