Pesta porcina africană a fost descoperită într-un alt judeţ din ţară

1
- Reclamă -

Virusul pestei porcine a fost confirmat în data de 23 noiembrie într-o gospodărie aflată la 3 km de graniţa cu Teleorman, la periferia localităţii Rusăneşti din judeţul Olt. 

Diagnosticul a fost confirmat de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, iar serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Gospodăria a fost plasată sub supraveghere oficială, circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor şi a mijloacelor de transport este restricţionată, urmând ca zona să fie dezinfectată.

Primele date ale anchetei arată că proprietarul porcului diagnosticat cu PPA are o stână în apropierea judeţului Teleorman, unde pe perioada verii au fost depistate cazuri de pestă porcină la mistreţi.

Măsurile luate de autorităţi

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Olt au prelevat probe de la porcii fiului proprietarului gospodariei afectate, probe care au fost trimise către laborator.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a dispus conform planului de măsuri adoptat, ecarisarea carcasei şi instalarea filtrelor rutiere.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de aparitia ei.

- Reclamă -

Proprietarii vor fi despăgubiţi

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată şi completată prin HG nr. 484/2018.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus avand însa impact la nivel social din punct de vedere economic.

Citeşte şi: Fermierii din judeţul Vaslui, supăraţi de întârzierea subvenţiilor de la stat

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Virusul pestei porcine a fost confirmat în data de 23 noiembrie într-o gospodărie aflată la 3 km de graniţa cu Teleorman, la periferia localităţii Rusăneşti din judeţul Olt.  Diagnosticul a fost confirmat de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, iar serviciile veterinare au intervenit… Cititi mai multe aici: Pesta porcina africană a fost descoperită într-un alt judeţ din ţară […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.