Peste 1 milion de hectare afectate de secetă / Ajutor pentru fermieri de 1.500 lei/ha

3
- Reclamă -

Suprafaţa totală afectată de secetă comunicată până vineri este de 1.114.543 hectare, în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ajutorul pentru fermierii afectați de secetă va fi de maximum 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100%, prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor.

Principalele culturi însămânţate în toamna anului trecut afectate de secetă sunt cele de grâu, triticale – 189.339 ha, orz, orzoaică, ovăz, secară – 30.698 ha şi rapiţă – 26.805 ha.

Culturile de primăvară cele mai afectate sunt porumbul – 482.287 ha, floarea soarelui – 242.223 ha, soia – 39.473 ha şi plantele furajere – 46.164 ha.

Cele mai afectate culturi însămânţate în primăvara acestui an sunt cele de porumb – 495.602 ha, floarea soarelui – 249.388 ha, soia – 40.555 ha şi plante furajere – 49.211 ha.

Au raportat culturi afectate de secetă judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

- Reclamă -

16.000 de fermieri afectaţi de seceta pedologică

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat joi că peste 16.000 de fermieri afectaţi de seceta pedologică, pe o suprafaţă de circa 250.000 hectare de culturi înfiinţate în toamna anului 2021, vor beneficia de un ajutor de stat sub forma unui grant financiar în valoare de 365 de milioane de lei.

Ajutorul va fi de maximum 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100%, prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor. Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător şi se obţine prin înmulţirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.

Vezi și Peste 1 milion de hectare de culturi afectate de secetă în România

Compensaţiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar pentru fiecare cultură afectată reprezintă maximum 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maximum 40% din cheltuielile tehnologice prevăzute în tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR).

Potrivit sursei citate, grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor. Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător şi se obţine prin înmulţirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.

Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) a salutat decizia Guvernului de a acorda un ajutor de stat pentru plata despăgubirilor de secetă pentru culturile semănate în toamna anului 2021, însă a subliniat că aceasta reprezintă doar 25% din suprafaţa calamitată la nivel naţional.

Vezi și Forţa Fermierilor: Salutăm acordarea despăgubirilor de secetă pentru grâu, orz şi rapiţă

„Asociaţia Forţa Fermierilor atrage atenţia că, fără acordarea unui ajutor de stat pentru plata despăgubirilor de secetă în cazul culturilor de primăvară aferente anului 2022, nu putem vorbi de un ajutor real pentru majoritatea fermierilor români afectaţi de această calamitate. Menţionăm că din totalul de 1,1 milioane de hectare raportate oficial ca fiind afectate de secetă, până la această dată, doar 25% sunt prinse în actuala ordonanţă de urgenţă, adoptată de Guvern”, au transmis joi reprezentanţii asociaţiei.

Asociaţia Forţa Fermierilor a cerut Guvernului României să îşi asume public, în faţa tuturor fermierilor români, că va include plata despăgubirilor pentru restul de 75% din suprafaţa afectată de secetă, aferentă culturilor de primăvară, în bugetul pe anul 2023.

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] Suprafaţa totală afectată de secetă comunicată până vineri este de 1.114.543 hectare, în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ajutorul pentru fermierii afectați de secetă va fi de maximum 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100%, prevăzut… Cititi mai multe aici: Peste 1 milion de hectare afectate de secetă / Ajutor pentru fermieri de 1.500 lei/ha […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.