Ploile acide au compromis culturile de roșii din câmp

2

Ploile acide au compromis culturile de roșii din câmp. Pagubă uriașă pentru fermieri, acum, la final de recoltă. O ploaie acidă și bruma căzute zilele trecute în zona Mehedinți au compromis complet o producție de câteva sute de tone de tomate.

Ar fi trebuit să ajungă la vânzare și să atingă cantitatea impusă pentru a primi subvenții de la stat. Acum, oamenii au pierdut totul.

”Plantele sunt compromise 100%, fructul, roșiile sunt la fel din cauza unei ploi acide. Aici avem (n.r. pe o tulpină de plantă roșii) cel puțin între 7 și 10 kg de roșii care sunt pierdute” spune unul dintre fermieri.

”Programul Tomate a fost compromis pentru că s-a permis să fie date în plată foarte multe dosare fictive”

Nu avem institut pentru date despre calitatea apei de ploaie

Unul dintre fermierii păgubiți cultivase 5 hectare cu roșii. S-a bucurat când a văzut ploaia, pentru că tomatele aveau nevoie de umiditate, dar nu a mai durat mult până la dezastru.

Și tatăl lui aștepta să strângă ultimele roșii de pe 30 de hectare, dar ploaia și bruma au compromis totul.

”În România, nu avem un institut care ar putea să ne furnizeze calitatea apei de ploaie atunci când sunt precipitații pentru că avem mare nevoie în special la legumele cultivatre în câmp” spune fermierul.

Din cauza pierderilor, fermierii nu vor mai putea încasa nici subvențiile, deoarece condiția este ca ei să vândă minimum 15 tone la hectar.

Au apărut brumele timpurii, este a 4-a zi de brumă cu 0 grade la nivelul solului. Din păcate trebuie să găsim metode să recuperăm pierderile și să vedem planul de culturi pentru 2021” spune inginerul agronom din zonă.

Vezi și Casoteca.ro/magazin/

sursa: TVR

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here