Chiar dacă seceta a afectat producția agricolă din acest an, prețurile mai mari pe final de an, la unele culturi, cel puțin, le dau speranțe agricultorilor că vor încheia 2015 la un nivel similar anului 2014. Vești bune ar putea veni și dinspre zootehnie, care are nevoie de cantități mari de cereale, în condițiile în care stocurile de fân sunt reduse.
Florea soarelui a avut cel mai mult de suferit din cauza secetei
Una dintre culturile care a fost cea mai afectată de secetă în acest an a fost cea de floarea soarelui. Pe fondul ofertei reduse din piață, prețurile s-au mărit, de la 350 de dolari pe tonă la momentul recoltării la 410-420 de dolari pe tonă spre mijlocul lunii noiembrie, după cum susține Ilie Dan, un cunoscut fermier din județul Ilfov.
Agricultorul a obținut o producție mai mică și la porumb, undeva la șase tone la hectar, față de 8,2 tone la hectar, anul trecut, în timp ce la grâu a fost înregistrat un nivel similar. La rapiță, a fost atins un nivel de trei tone, însă prețul mai mare a compensat pe total scăderea producției, susține Ilie Dan.
În ceea ce privește evoluția prețurilor, fermierul susține că acestea au avut un trend crescător în ultima vreme. Spre exemplu, dacă la porumb, anul trecut, în noiembrie, prețul unei tone era de 500 de lei, în 2015, era atins pragul de 600 de lei. La grâu, în schimb, o tonă se vindea la mijlocul lunii noiembrie cu 700 de lei (155,5 euro), față de 600 lei, în perioada anterioară.
În Gorj, printre culturile cele mai afectate s-a numărat porumbul
Seceta s-a făcut simțită și în Gorj, unde printre culturile cele mai afectate s-a numărat porumbul. Traian Ghinoiu, un fermier din localitatea Bălești, situată în apropiere de Târgu – Jiu, susține că deși producția nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, pierderile nu au fost chiar așa de mari, cum se preconiza la un moment dat. Până la urmă, a obținut o producție bună, pe care oricum nu conta. Ghinoiu spune că în vară tona de porumb se vindea cu 130 de euro, iar acum s-a ajuns la 160 euro, în timp ce la grâu creșterea a fost de la 160 de euro la recoltare la 180 de euro, în present.
‘’În mare, e cam la fel raportat la 2014, datorită prețurilor mai mari”, afirmă Ghinoiu.
Privită și dintr-o altă perspectivă, evoluția pieței locale nu încurajează business-urile din agricultură
Bogdan Iliescu, manager Divizia Cereale la Bursa Română de Mărfuri, susține că “prin lipsa instrumentelor de trading reglementate de stat și a mecanismelor financiare de credit precum certificatele de depozit și instrumentele financiare derivate” future options”, s-a adâncit lipsa predictibilității mediului de afaceri din agricultură.
În acest an, prețurile la principalele cereale au scăzut, costurile de producție au crescut (și pe fondul secetei), volatilitatea a fost foarte mare, producția mică (-35% față de anul 2014), nimic nou nu a apărut în partea de creditare și instrumente de tranzacționare financiare și spot, ducând la pierderi financiare din toate taberele”.
Potrivit estimărilor UE, producția de cereale a României s-a ridicat în acest an la circa 17 milioane de tone, în scădere cu 26% față de anul trecut. La porumb, producția a atins 7,5 milioane de tone, cu circa 4 milioane de tone mai puțin comparativ cu 2014, iar la grâu a fost de 7 milioane de tone, în scădere cu circa 500.000 de tone, față de 2014.