Protest al sindicatelor din silvicultură

1
- Reclamă -

Sindicaliştii din silvicultură sunt aşteptaţi să protesteze, marţi, în faţa Senatului, nemulţumiţi de un proiect legislativ prin care activităţile comerciale ale regiilor autonome, inclusiv Romsilva, vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau cu răspundere limitată.

 

”Divizarea activităţilor de serviciu public de cele comerciale va pune în pericol administrarea proprietăţii publice a statului în materie de păduri, prin neasigurarea resurselor necesare gestionării durabile şi unitare a fondului forestier şi va conduce la afectarea a zeci de mii de locuri de muncă”, susţin ei, solicitând ca pădurile să fie gestionate conform managementului forestier durabil.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a anunţat că organizează, marţi, o acţiune de protest la Senatul României, la care vor participa membri de sindicat din întreaga ţară, alături de reprezentanţi ai Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi ai unor asociaţii profesionale şi patronale din domeniu.

Protestul este programat să înceapă la ora 10.00.

Între revendicările sindicaliştilor se numără exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanţei corporative, sistem managerial ce are în vedere în principal maximizarea profitului şi înlocuirea cu managementul forestier durabil, singurul care asigură continuitatea în gospodărirea şi protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată şi unitară a celor trei funcţii ale pădurilor: funcţia ecologică, funcţia socială şi cea economică, dar şi menţinerea activităţilor economice în cadrul structurilor de administrare a pădurilor, aceasta fiind singura posibilitate de asigurare a resurselor necesare gestionării durabile şi unitare a pădurilor.

- Reclamă -
Romsilva a vândut de 34 de milioane de lei fructe de pădure în 2022

Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Silva, Guvernul a iniţiat, la sfârşitul anului trecut, un Proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109 din 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

”Conform Proiectului de lege aprobat de Guvern fără consultarea partenerilor sociali, transmis apoi Senatului României (L831/2022) pentru adoptare în procedură de urgenţă, se dă o lovitură decisivă regiilor autonome ale statului, forţând reorganizarea acestora prin divizarea activităţilor de serviciu public de activităţile comerciale. De la intrarea în vigoare a legii, statul nu mai poate înfiinţa regii autonome care să desfăşoare în principal activităţi economice. Dacă actul normativ va fi legiferat în forma adoptată de Guvern, toate activităţile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau cu răspundere limitată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii, iar activităţile de serviciu public vor deveni bugetare”, arată sindicaliştii.

Ei explică faptul că printre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de Autoritatea Rutieră Română, Monetăria Statului, Monitorul Oficial, Romatsa – Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian, Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi multe altele, este Regia Naţională a Pădurilor, regie autonomă de interes naţional, care administrează în prezent o suprafaţă de 3,1 milioane ha păduri proprietate publică a statului, la care se adaugă o suprafaţă de 1,1 milioane hectare păduri aparţinând altor categorii de proprietari, pentru care se asigură administrarea şi serviciile silvice pe bază de contract.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Sindicaliştii din silvicultură sunt aşteptaţi să protesteze, marţi, în faţa Senatului, nemulţumiţi de un proiect legislativ prin care activităţile comerciale ale regiilor autonome, inclusiv Romsilva, vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau cu răspundere limitată.   ”Divizarea activităţilor de serviciu public de cele comerciale… Cititi mai multe aici: Protest al sindicatelor din silvicultură […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.