Rata anuală a inflației a continuat să crească în februarie și a ajuns la 3,83%

0
08_piata-legume

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a crescut și în februarie, la 3,83%, de la 3,32% în ianuarie, în condițiile în care cartofii s-au scumpit cu 21% în ultimele două luni, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

În ianuarie, rata anuală a inflației a urcat la 3,32%, după ce scăzuse la 3,27% în decembrie 2018, scrie News.ro. În februarie, față de aceeași lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,46%, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,74%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 3,08%.

Față de decembrie, printre cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în februarie, la cartofi (21%), alte legume și conserve de legume (16,6%) și fructe proaspete (5,26%). În februarie, prețul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte prețuri, a crescut, față de decembrie, cu 2,66%.

Banca Națională a României (BNR) a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a estimat un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020, în contextul în care anticipații inflaționiste pot fi rapid deteriorate în viitor, iar OUG-ul anunțat de Guvern la finalul anului trecut pune deja presiune pe inflație, a anunțat recent guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.

CItește și Prețurile alimentelor au crescut la nivel mondial

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here