Rata anuală a inflației a continuat să crească în februarie și a ajuns la 3,83%

2
piata-legume
- Reclamă -

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a crescut și în februarie, la 3,83%, de la 3,32% în ianuarie, în condițiile în care cartofii s-au scumpit cu 21% în ultimele două luni, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

În ianuarie, rata anuală a inflației a urcat la 3,32%, după ce scăzuse la 3,27% în decembrie 2018, scrie News.ro. În februarie, față de aceeași lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,46%, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,74%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 3,08%.

Față de decembrie, printre cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în februarie, la cartofi (21%), alte legume și conserve de legume (16,6%) și fructe proaspete (5,26%). În februarie, prețul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte prețuri, a crescut, față de decembrie, cu 2,66%.

Banca Națională a României (BNR) a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a estimat un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020, în contextul în care anticipații inflaționiste pot fi rapid deteriorate în viitor, iar OUG-ul anunțat de Guvern la finalul anului trecut pune deja presiune pe inflație, a anunțat recent guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.

CItește și Prețurile alimentelor au crescut la nivel mondial

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a crescut și în februarie, la 3,83%, de la 3,32% în ianuarie, în condițiile în care cartofii s-au scumpit cu 21% în ultimele două luni, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național… Cititi mai multe aici: Rata anuală a inflației a continuat să crească în februarie și a ajuns la 3,83% […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.