Importurile de carne de porc în primele șase luni ale acestui an au atins 83,4 mii de tone față de 74,6 mii tone, în perioada similară din 2015, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. Valoric, creșterea este de la 116 milioane de euro la 129,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă un preț mediu de 1,55 euro plătit pentru kilogramul de carne adus din import în acest an.
După cum se vede, România importă în continuare cantități mari de carne de porc, în contextul în care procesatorii locali sunt nevoiți să cumpere materie primă din străinătate, după cum declara recent Sorin Minea, președintele Romalimenta, deoarece producția internă nu este suficientă pentru a acoperi necesarul. Principalele țări furnizoare sunt Germania, Spania, Ungaria, Olanda, Polonia, Italia, Austria, Danemarca, Belgia, Franța și Estonia.
China, principala destinație la export
Exporturile de carne de porc, în primele șase luni, au atins 14.858 de tone, în valoare de 23,4 milioane de euro, față de 8,2 milioane de tone, în sumă de 16,7 milioane de lei, în primul semestru din 2015. La export, principala piața a fost Republica Chineză, o dată cu includerea României pe lista țărilor care au primit autorizații pentru livrarea de carne în această țară.
Alte destinații importante sunt Ungaria, Bulgaria, Spania, Grecia, Bosnia Herțegovina, Italia, Germania, Serbia, Marea Britanie, Irlanda. Prețul unui kilogram de carne livrat la export a fost de 1,57 euro.
Ajutoare pentru crescătorii
2016 a fost un an dificil, pe fondul crizei determinate de embargoul impus de Rusia. UE a promis crescătorilor de vaci și de porci o serie de ajutoare pentru ai ajuta să depășească această situație. Astfel, urmare a Regulamentului 1613/2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepţionale destinate producătorilor de lapte şi fermierilor din alte sectoare de creştere a animalelor (în special sectorul cărnii de porc, cel al cărnii de vită şi mânzat şi cel al cărnii de oaie şi de capră), Comisia Europeană vine în sprijinul producătorilor şi fermierilor care sunt cei mai afectaţi de perturbările pieţei, acordând statelor membre un ajutor în cuantum de 350 milioane de euro, precizează oficialii de la MADR.
Conform anexei regulamentului, ajutorul excepțional care se va acorda pentru România, va fi în valoare de 10.896.083 euro.
ACEBOP: „Apariția pestei porcine africane în România va fi un dezastru național”