România, pe locul opt în UE la efectivele de vaci pentru lapte, dar pe ultimul loc din punctul de vedere al randamentului

0
- Reclamă -

România este a opta țară din Uniunea Europeană, din punctul de vedere al numărului de vaci pentru lapte, cu aproximativ 1,16 milioane animale la nivelul anului 2018, potrivit Eurostat, dar cu cel mai mic randament din Uniune, conform datelor publicate de Comisia Europeană – DG Agri.

Aceasta este consecința faptului că majoritatea vacilor de lapte, aproximativ un milion în 2018, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, se află în exploatații agricole fără personalitate juridică, cele mai răspândite fiind gospodăriile individuale. În Uniunea Europeană sunt 22,9 milioane vaci pentru lapte, pe primele locuri situându-se Germania, cu 4,1 milioane, Franța – 3,5 milioane, Polonia – 2,2 milioane, Italia – 1,9 milioane, Regatul Unit – 1,9 milioane, Olanda – 1,5 milioane, Irlanda – 1,4 milioane.

Cantitățile de lapte colectate de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare din România au crescut cu aproximativ 7%, în perioada ianuarie – aprilie 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

La nivelul Uniunii Europene, Irlanda a înregistrat cea mai mare creștere, cu 11,4%, în perioada raportată, iar Austria cea mai mare scădere, cu 4,8%, informează Comisia Europeană. Franța și Germania au înregistrat, de asemenea, scăderi, în timp ce alți mari producători din UE, Polonia și Regatul Unit, au avut creșteri de peste 3,5%. Producția de lapte crud a crescut, în Uniunea Europeană (UE), cu 0,3% în perioada ianuarie – aprilie 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În luna mai 2019, cantitatea de lapte de vacă livrată către unităţile procesatoare din România a crescut cu 13,0% faţă de luna aprilie 2019 și cu 0,3% faţă de luna mai 2018, informează Institutul Național de Statistică, iar la nivelul primelor cinci luni din acest an, cantitățile de lapte colectate de la exploatațiile agricole și centrele de colectare au crescut cu 5,3%, comparativ cu primele cinci luni din anul anterior, potrivit aceleiași surse. În aceeași perioadă, ianuarie – mai 2019, importurile de lapte brut realizate de firmele procesatoare s-au cifrat la 44.533 tone, fiind cu aproape 30% mai mici decât în perioada similară a anului trecut, conform datelor INS. Anul trecut, producția totală de lapte de vacă a României a fost de aproape 4 miliarde litri, inclusiv autoconsumul.

Prețul laptelui în România, printre cele mai mici din Uniunea Europeană

Prețul mediu al laptelui în România (de natură mixtă), în luna mai 2019, a fost printre cele mai mici din Uniunea Europeană, 28,7 euro/100 kg. Doar Lituania a avut un preț mai mic, de 28,1 euro/100 kg. În Cipru s-a înregistrat cel mai ridicat preț în luna mai, 57,1 euro/100kg, în Italia 39,1 euro/100 kg, în Grecia 37,9 euro/100 kg, în Austria 37,5 euro/100 kg.

- Reclamă -

Media Uniunii Europene este de 33,8 euro/100kg.

Sursa: https://fermierinromania.ro

Citeşte şi A crescut cantitatea de lapte colectat

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.