Românii își scot fermele la vânzare pe site-urile din afară

0
- Reclamă -

Pe site-urile de vânzări din afară, România este o prezență constantă, prin oferta bogată de terenuri și ferme scoase la vânzare, spre deosebire de vecinii bulgari sau cei unguri care nu se înghesuie să renunțe la proprietăți. Terenurile din România sunt în general compacte, situate în sudul țării, în mare parte fiind arendate. Prețurile variază de la 1.600 euro pe hectar până spre 3.000 euro pe hectar, în funcție de amplasament și gradul de compactare a suprafețelor. Destul de puțin, însă, dacă ne raportăm la țările din Vest, unde doritorii nici măcar nu mai au ce să cumpere.

5 milioane de euro pentru o fermă de 3000 de ha

În decembrie 2015, de exemplu, pentru o fermă de 3.000 ha, din care 300 ha în proprietate, aflată în apropiere de București, s-a cerut un preț de 5 milioane de euro, adică 1.666 euro pe hectar. În preț intră pe lângă teren, mașinile și construcțiile din fermă, inclusiv silozurile cu o capacitate de depozitare de 20.000 de tone.

Pentru o altă fermă agricolă de aproximativ 2.300 de ha, situată tot în apropiere de București, prețul cerut era de 6,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă circa 2.800 euro pe hectar. Trebuie menționat faptul că din cele 2.300 ha, 100 se află în proprietate, restul fiind arendate. Pe lângă terenuri, vânzătorii mai pun la dispoziție eventualilor cumpărători patru hangare (pentru adăpostirea mașinilor agricole), 16 silozuri verticale cu o capacitate de stocare de 22 000 de tone, la care se adaugă și alte construcții.

Ceva mai departe de Capitală, la vreo 200 de km distanță, este disponibilă o exploatație agricolă de 880 ha, din care 80 ha în proprietate, pentru care se solicită un preț de 1,75 milioane de euro, ceea ce presupune un preț de circa 2.000 de euro pe hectar. În această sumă, sunt incluse pe lângă terenur,i mașinile agricole, precum și corpurile de fermă, un siloz cu capacitate de 3.000 de tone, dar și o moară și o fabrică de pâine modernizată cu bani europeni.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.