Somelierul Răzvan Zaharia ne răspunde la întrebarea filozofică „Ce este vinul?”.

0
- Reclamă -

Spuneam în articolul trecut că vinul nu este doar o băutură alcoolică. Bine domne, dar ce e atunci? Vinul este o băutură în care prin adăugarea de drojdie, zahărul se transformă în alcool. Personalitatea vinului este dată în funcție de cum acesta este procesat.

Istoria vinului. Unde a fost descoperit?

De-a lungul timpului găsim prezența vinului atât în istorie, cât și în știință și istorie. Poate mulți v-ați gândi la țări precum Franța sau Italia. Primele însemne ale unei băuturi fermentate sunt de prin anii 7000 i. Hr. descoperite pe valea Raului Galben, pe actualul teritoriu al Chinei, prin fermentarea orezului, a mierii sau a fructelor și depozitate în vase de lut.

Primele însemne ale băuturii provenite din fermentarea strugurilor a fost descoperită în zona Caucaz în anii 6000 i. Hr., Georgia de astăzi. Aceasta s-a extins ușor în Persia prin anii 5000 i.Hr., în Egipt fiind expuse hieroglife cu zei ce consumau vin, iar mai apoi în Grecia antică. Ceea ce dus la popularizarea vinului în mai multe regiuni a fost datorată romanilor ce au răspândit cultura vinului în mare parte din Europa.

Vezi și Somelier: ”vinul nu este doar o băutură alcoolică”

Ca mod de transport și depozitare erau vasele de lut. Acestea au fost transformate în butoaie de lemn, fiind preferate ca vase de depozitare și transport de Nord Europeni. Ușor-ușor mai mulți oameni istorici și influenți au prezentat această băutură ca fiind o băutură divină și adorată, fiind savurată în diferite momente. Prima vorbă, celebră și în ziua de astăzi, a aparut în anul 77 i. Hr. enunțată de Pliniu cel Bătrân ce a zis „vino veritas” sau „În vin, există adevăr”. În anul 1000 apare în zona Franței probabil cea mai veche cramă din lume, denumită Château de Goulaine.

- Reclamă -

În secolul XV vinurile au început să fie depozitate și sigilate în vase de gresie, ceea ce a dus la partea de refermentare a vinului spumant francez, denumit stilul “Crémant”.
În anii 1600 în Portugalia au apărut pentru prima dată sticlele de vin în încercarea de a îmbătrâni vinurile de Porto. Din păcate acestea nu prea rezistau din cauza depozitărilor acestora în condiții improprii.

Prima regiune viticolă

În 1737, apare prima regiune viticolă delimitată din lume a fost în Ungaria și anume Tokaj, din nevoia de a proteja tradiția lor de vinificație a vinurilor dulci.

Louis Pasteur descoperă efectele nocive ale oxigenului asupra vinului, astfel că acesta determină adaptarea industriei la sticlele de vin și evoluția științei ce a dus la conservarea vinului pe un termen mai îndelungat.

La începutul anilor 1900 începe un mare intrus a viței de vie, anume filoxera. În momentul acela mai multe regiuni viticole au fost distruse de această insectă adusă în Europa din Statele Unite la sfârșitul secolului XIX. În momentul de față existanța acestei insecte se poate determina prin plantarea plantei de trandafir la capătul rândului.

Astăzi vinul este răspândit în mai multe zone, atât din lumea veche, cât și din lumea nouă. Printre regiunile celebre pentru vinuri sunt: Franta, Spania, Italia, Portugalia, Argentina, SUA, Noua Zeelanda, Africa de Sud, Germania. Multe alte regiuni, printre care și țara noastră, se află pe un trend ascendent privind producția și cultura vinului (Ungaria, Austria, Slovenia, Romania, Bulgaria, Grecia, Moldova, Chile)

Pe zona religioasă vinul este prezentat ca sangele lui Iisus Hristos, unde nu putem uita de nunta din Cana Galileei, acolo unde Iisus face prima minune, transformând apa în vin.
Știința a apărut pe parcursul istoriei moderne, dar mai ales în vremurile noastre. Datorită științei s-a descoperit cum se poate păstra vinul pe o perioadă mai îndelungată, cum putem să-i păstrăm aromele și cum s-au putut obține noi specii de struguri.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.