Mic fermier: „În Spania o duci boierește cu un hectar, în România cu 10 ha ești la limita foametei”

0
- Reclamă -

2016 a fost un an greu pentru agricultorii din România, atât prin prisma faptului că au primit subvențiile cu întârziere, ci și din cauza vremii defavorabile. Acum de exemplu, nu pot să intre pe câmp să-și culeagă roadele din cauza ploilor. La Câmpia Turzii, de exemplu, fasolea a fost practic compromisă, iar porumbul nu poate fi cules.

Abia au reușit să strângă cartofii, care acum sunt la uscat, povestește Mihaela Tritean, administrator firmei Comiresa. Cât despre porumb se gândește dacă nu cumva ar fi mai bine să îi lase pe câmp să se usuce și să îl recolteze când s-o putea.

Comiresa administrează circa 8 hectare de teren, din care 2 ha de legume – inclusiv 30 de arii de solarii- și vreo 6 de porumb.

boiereste-2“Un fermier din Vest ar fi fericit să aibă așa o  suprafață, povestește Mihaela Tritean care a muncit în Spania în agricultură, pe când la noi pur și simplu te chinui să faci față situației. Eu mă uit la fecare ban să nu depășim costurile programate’’, se plânge fermierul.

Iar problemele sunt multe, începând cu forța de muncă (s-a ajuns sla cheltuieli de 100 lei pe zi pentru fiecare zilier), care se găsește tot mai greu, și continuând cu prețurile mici sau dificultatea de a intra în marile rețele de magazine, care nu vor să lucreze cu fermieri mici. Dacă aceștia s-ar uni, atfel ar sta treaba, însă în România lumea nu vrea să audă de asociere, spune Mihaela Tritean.

Miercuri începe târgul Indagra!!!

Cât despre subvenții, nici nu știe dacă i-au intrat banii în cont, până acum câteva săptămâni nu primise decât 1300 de lei. Și aceasta pentru că firmele sunt lăsate la urmă, încearcă să găsească o explicație pentru situație fermierul clujean.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.