În 2016, toată lumea era interesată de proteine, regimul paleo și hrana locală. În 2017, tendințele alimentare se schimbă însă semnificativ, remarcându-se orientarea către sorg, semințe germinate și grăsimi bune.
Originar din Africa, sorgul este alimentul fără gluten prezentat precum o nouă quinoa. El poate fi consumat sub formă de făină sau de semințe, care însoțesc mâncarea. Specialiștii au o părere bună și despre binefacerile semințelor germinate, hrana cea mai simplă, proaspătă, locală, cea mai bio, bogată în vitamine, minerale și aminoacizi, știut fiind faptul că procesul de germinare crește potențialul nutritiv prezent inițial în semințe.
Leguminoasele – la mare preț în 2016, și grăsimile sănătoase, fie că sunt de origine vegetală sau animală vor avea mare căutare și în acest an. Este de așteptat ca în perioada următoare tot mai mulți consumatori să devină interesați să mănânce alimente produse chiar de ei, devenind tot mai prezentă orientarea către grădinăritul urban și mai ales către cel practicat pe acoperișurile clădirilor.
Grăsimi sănătoase
Organismul are nevoie de grăsimi, deoarece acestea ajută la absorbția vitaminelor solubile în grăsimi (precum vitaminele A, E și K), care dau senzația de sațietate. Trebuie știut că există grăsimi sănătoase (mononesaturate și polinesaturate) și nocive (saturate și trans).
Cele din prima categorie pot fi furnizate de aliemte cum ar fi semințe de in măcinate – o cantitate de 268 de grame furnizează 38,325 g de acizi grași omega-3, 48,3 grame de grăsimi polinesaturate și 6,2 grame de grăsimi mononesaturate -, pește gras, fructe de avocado, semințe de dovleac, floarea-soarelui sau de susan, care conțin grăsimi sănătoase și reduc semnificativ nivelul colesterolului rău. De asemenea, se poate apela și la nuci, alune de pădure, fistic, fructe oleaginoase, ulei de masline, ouă sau fasole.