Un elvețian produce legume și fructe bio în Voivodeni, Mureș

0
- Reclamă -

Un grădinar din Elveţia a reuşit să dezvolte în România o fermă în care tot ce cultivă este ecologic. Agricultura dezvoltată de el se bazează doar pe microorganisme din natură.

Elvețianul Daniel Hirschi a venit în România în urmă cu 15 ani, pentru o acţiune umanitară și s-a stabilit în comuna Voivodeni, Mureș.

„Acum avem o grădină de peste 3.000 de metri pătraţi care este sută la sută ecologică şi fără chimicale tratată şi cultivăm aproape toate legumele care sunt posibile în zona respectivă climatică. Agricultura pe care noi o promovăm se bazează pe microorganisme, adică pe pământul în sine. Noi considerăm pământul ca ceva viu. Pe o suprafaţă mică trăiesc în jur de 7 miliarde de de microorganisme şi dacă le tratăm bine, acestea ne oferă foarte multe lucruri, adică le oferă plantelor, prin intermediul rădăcinilor, toate substanţele care sunt necesare ca planta să crească sănătos fără ca ea să atragă dăunători, asta este partea cea mai importantă în agricultura bio. Noi tratăm grădina în mod de permacultură şi total ecologic. Pentru mulţi oameni şi în special fermieri, în ziua de astăzi este important să folosească fertilizatori, pesticide şi ierbicide, dar noi dovedim aici, pe suprafaţa asta mică, faptul că se poate şi altfel. Dacă tratezi pământul ca pe ceva viu, atunci este foarte clar că îi trebuie apă, să fie hrănit, îi trebuie şi ceva de mâncare, iar ceva de mâncare pentru pământ este să îi în mod regulat compost din plante sau frunze care se pot descompune, care conţin microorganisme. Din asta trăiesc microorganismele şi este foarte foarte important, pentru că prin plantă primim toţi nutrienţii înapoi, prin intermediul plantelor”, a declarat Daniel Hirschi.

Pomii au înflorit a doua oară

Fermierul a explicat că împreună cu soţia sa, Hermina, cultivă atât legume, cât şi fructe, de asemenea 100% bio, iar fiecare plantă din grădina lor are un rol bine determinat în producţiile ecologice pe care le obţin anual.

„Suntem înconjuraţi cu arbori cu pomi fructiferi cu straturi, aşa cum le facem noi. Aceste straturi îngrădite au avantajul că pământul se încălzeşte mai repede primăvara şi ne oferă posibilitatea să plantăm şi să semănăm cu două trei săptămâni mai devreme decât în pământul expus normal. Copacii şi tufele şi toate plantele pe care le vedeţi în grădina noastră au roluri diferite. Au în principal rolul de a atrage biodiversitatea, nu numai din punct de vedere al plantelor, dar în acelaşi timp ele atrag şi diferite insecte şi asta este foarte important, pentru că acestea combat fiecare dăunător şi fiecare boală pe care noi o considerăm o problemă pentru grădină. Adică noi nu facem altceva decât să le oferim un loc de trăit, pentru a lupta cu dăunătorii care ne fac probleme”, a arătat elveţianul.

- Reclamă -

Condițiile meteo scad producția de miere

Potrivit lui Daniel Hirschi, pentru a avea legume sănătoase, e necesară o rotaţie a culturilor pe fiecare strat, în fiecare an, şi că pentru a nu pierde evidenţa, îşi notează cu migală distribuţia culturilor, astfel încât să nu repete aceeaşi cultură în acelaşi loc.

Pentru a ne da un exemplu despre rolul fiecărui arbore sau plantă din ferma sa, fermierul a explicat că salcâmul absoarbe din aer foarte mult azot şi îl distribuie prin intermediul rădăcinilor în pământul din apropierea sa.

Daniel Hirschi spune că natura în România este încă foarte foarte frumoasă şi sălbatică, iar oamenii i s-au părut, chiar din prima zi de când a veni aici, foarte deschişi, calzi şi prietenoşi, arătând că inclusiv prin prisma acestui aspect este foarte uşor de trăit aici.

Fermierul a venit în România în anul 2005. Fiind născut şi crescut în Elveţia, în doar patru luni a luat decizia se a se muta aici.

„Am venit prima dată în România în scop umanitar cu un proiect cu pompierii şi mi-am cunoscut viitoarea soţie. Patru luni mai târziu m-am mutat aici. Eu de meserie sunt grădinar şi comerciant şi am două diplome şi cu acest background am făcut aici o firmă, împreună cu soţia, şi de atunci trăim aici. Ne-am hotărât să ne mutăm la ţară, eu nu sunt băiat de oraş şi îmi place foarte mult aici, în Voivodeni, judeţul Mureş. Aici avem o mini fermă care cuprinde trei parcele de teren, avem şi posibilitate de cazare pentru musafiri”, a precizat Daniel Hirschi.

Oamenii din Voivodeni spun că grădinarul elveţian a revoluţionat agricultura ecologică din zonă, mulţi mici fermieri fiind interesaţi de revenirea la culturile bio. Cei doi împărtăşesc şi altora informațiile, prin organizarea de cursuri.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.