Necesarul de legume al României este de 3,2 milioane de tone, din care o treime reprezintă legume produse în spații protejate, potrivit datelor prezentate de Victor Lăcătuș, șeful ICDL Vidra, în cadrul conferinței organizate de OIPA Legume-Fructe și CATAR având ca temă Situația producției de legume în spații protejate. Lăcătuș susține că producția internă în spații protejate se ridică la 997.143 tone.
România importă 250.000 tone de legume și exportă doar 60.000 tone, spre deosebire de 600.000 de tone, la cât se livrau livrările la extern în anul 1985, de exemplu.
El și-a exprimat rezerva în ceea ce privește statisticile oficiale privind sectorul legumicol. Dacă Ministerul Agriculturii susține că în România există circa 4.000 ha de sere și solarii, doctorul Lăcătuș spune că în realitate este vorba de o suprafață de circa 8.000 hectare. Cât despre programul inițiat de guvernanți, mai precis acordarea ajutorului de 3.000 de euro, care ar urma să contribuie la atingerea unei suprafețe de 20.000 ha de spații protejate în 2020, Lăcătuș este de părere că în ritmul în care se mlșcă investițiile în prezent, nici vorbă să se atingă acest prag.
VEZI: LAPAR participă la Forumul privind Viitorul Agriculturii
Nu mai vorbim de nivelul producțiilor, cu mult mai mic față de ceea ce se obține în principalele state producătoare. În România, la tomate de exemplu, media este de maximum 12 kg/mp/an, față de 60-70 kg/mp/an în Olanda, unul din principalii producători la nivel mondial.
De ce se află atât de departe România față de marii producători? Este chiar curios de ce ne aflăm în această situație, numai dacă ne gândim ce soluții de sol avem noi și cum se descurcă olandezii, spune Lăcătuș. Pe de altă parte, nici nu avem cum să trecem cu vederea deficiențele din sector – solarii prea joase, neventilate, irigare pe cărări, fertilizare manuală, tehnică fitosinatară depășită, de unde și rezultă costuri mari pentru o ofertă modestă.
[…] Citește și Victor Lăcătuș, Vidra: Legumele produse în spații protejate asigură o treime din consumul inte… […]