Australia are prea multe oi, iar fermierii le oferă gratuit

1
- Reclamă -

Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca prețurile să se prăbușească, iar unii fermieri sunt nevoiți să își dea oile pentru a economisi costurile, în loc să le crească în fermă.

Motivația turmei mari de oi au fost trei ani de precipitații peste medie în regiunile ovinelor din Australia, notează CNBC.

Supraoferta de carne de oaie din Australia a dus la prăbușirea prețurilor, iar unii fermieri își sacrifică sau își donează oile pentru a economisi, în loc să le crească la fermă.

Prețul cărnii de oaie a scăzut cu 70% în ultimul an, ajungând la 1,23 dolari pe kilogram, conform datelor furnizate de Meat and Livestock Australia (MLA).

„Australia a avut mai multe sezoane foarte bune în ultimii ani, ceea ce înseamnă că efectivul de oi a ajuns la 78,75 milioane de capete – cel mai mare din 2007 încoace”, a declarat analistul de aprovizionare globală al MLA, Tim Jackson.

Vezi și MADR lansează „Alege OAIA!” – Campanie de informare și promovare a consumului de carne de oaie

- Reclamă -

La originea acestui efectiv mare de oi au fost trei ani de precipitații peste medie în regiunile ovinelor din Australia, cum ar fi New South Wales și Victoria. Precipitațiile sunt ideale pentru creșterea ierbii, care este propice pentru hrănirea și creșterea animalelor.

„Cu cât a plouat mai mult și cu cât piața a rămas mai mult timp optimistă, cu atât mai mult i-a determinat pe producători să păstreze oile pe care altfel le-ar fi oprit și, ca urmare, efectivele au continuat să crească”, a declarat președintele Sheep Producers Australia, Andrew Spencer, pentru CNBC prin e-mail, referindu-se la crescătorii de animale care păstrează mai multe oi în fermă în loc să le îngrașe și să le trimită la abatoare și pe piețe.

„Fermierii [de atunci] au înregistrat o scădere masivă a profitabilității… Este posibil ca multe oi să nu aibă o piață de desfacere, ceea ce ar putea duce la eliminarea animalelor de către fermieri”, a declarat pentru CNBC Steve McGuire, vicepreședinte al grupului de susținere a agriculturii WAFarmers.

El a adăugat că fermierii ar prefera să dea animalele decât să le sacrifice, dar nu au fost mulți doritori pentru oile gratuite.

Turmele de oi din Australia ar trebui să se extindă cu 23% față de minimul ultimilor 100 de ani în 2020, potrivit statisticilor MLA.

În consecință, oferta excesivă de oi a făcut ca prețurile la acest animal să scadă, marcând o inversare a câștigului de care s-au bucurat fermierii din cauza prețurilor record la carnea de oaie în urmă cu trei ani.

Prețurile reduse reprezintă o dublă lovitură pentru fermieri, care acum trebuie să hrănească o turmă uriașă pentru mai mult timp, chiar dacă condițiile meteorologice au luat o întorsătură mai proastă în acest an.

Biroul Australian de Meteorologie a înregistrat recent cel mai secetos septembrie din istorie, iar vremea uscată nu este pe cale să se oprească. În noiembrie, biroul a avertizat că fenomenul El Nino va continua și că este probabil să se producă un eveniment puternic și pozitiv de Dipolie a Oceanului Indian (IOD) – ceea ce sugerează că următoarele câteva luni vor continua să fie relativ calde și uscate. Vremea nefavorabilă va reduce oferta de furaje.

Ca urmare, fermierii încearcă să își reducă efectivele, ceea ce poate include trimiterea animalelor la abatoare și la procesatorii de carne.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.