Legumele și fructele, suplimentele alimentare și zaharurile, alimentele cu abateri de la norme în 2023

1
protest cu legume în Piața Victoriei
protest cu legume în Piața Victoriei
- Reclamă -

Legumele și fructele, suplimentele alimentare și zaharurile sunt produsele alimentare cu cele mai multe abateri de la normele legale privind informarea consumatorilor. Constatarea se referă la prima jumătate din 2023, și este realizată de inspectorii ANPC.

Conform atribuților conferite de cadrul legal în vigoare, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășoară acțiuni de control asupra produselor alimentare existente la comercializare pentru a verifica condițiile de comercializare, conformitatea parametrilor fizico-chimici cu cei prevăzuți de actele normative în vigoare sau cu cei declarați prin etichetare, a incadrării în data durabilității minimale, cât și a încadrării în prevederile legale privind etichetarea și publicitatea.

Vezi și Direcţia de Agricultură Buzău afirmă că scandalul roșiilor e fără fundament

În perioada 01.01-30.06.2023, ANPC a desfășurat la nivel național o serie de acțiuni de control (produse tradiționale, produse fabricate după rețete consacrate, produse ecologice, suplimente alimentare, produse specifice sărbatorilor pascale, zaharuri, miere, produse de panificație, produse de morărit, legume și fructe, pește și produse din pește) ocazie cu care au fost controlați 4.796 de operatori economici, constatându-se abateri la circa 69% dintre aceștia.

Rezultate din controalele desfășurate în 2023

Cele mai multe abateri privind informarea consumatorilor au fost înregistrate astfel la legume și fructe, în proporție de aproape 80%, la suplimente alimentare, în proporție de aproape 70%, și la zaharuri, în proporție de peste 40%. Un grad ridicat de nerespectare a normelor în vigoare a mai fost înregistrat la produsele de panificație, miere și chiar produse fabricate după rețete consacrate.

Producătorii și comercianții trebuie să se asigure că produsele sunt însoțite de informații clare și neechivoce cu privire la prețul produselor, prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță în produsele alimentare neambalate, cât și cu privire la indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor sau ingredientelor alimentare.

- Reclamă -

În prima parte a anului, pentru abaterile constatate, ANPC a dispus oprirea temporară de la comercializare de produse în valoare de 912.000 lei până la remedierea deficiențelor constatate și intrarea în legalitate, oprirea definitivă de la comercializare și scoaterea din circuitul consumului uman (produse cu data durabilității minimale depășită, produse pentru care nu s-au respectat condițiile de depozitare și expunere la comercializare cu afectarea integrității și siguranței alimentelor, produse ce prezentau ambalaje deteriorate etc.) de produse în valoare de 408.000 lei, cu aplicarea de amenzi contravenționale în valoare de 15.839.800 lei.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Legumele și fructele, suplimentele alimentare și zaharurile sunt produsele alimentare cu cele mai multe abateri de la normele legale privind informarea consumatorilor. Constatarea se referă la prima jumătate din 2023, și este realizată de inspectorii ANPC. Conform atribuților conferite de cadrul legal în vigoare, Autoritatea… Cititi mai multe aici: Legumele și fructele, suplimentele alimentare și zaharurile, alimentele cu abateri de la norme în… […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.