”Legile să se facă după o consultare atentă pe teren, nu după ce se vede prin geamurile Parlamentului”

0
- Reclamă -

Luna decembrie nu este doar ”luna cadourilor” ci și luna marilor sărbători și a ritualurilor. Cum nicio masă de sărbători nu poate fi concepută fără cel puțin un preparat din porc, am încercat să aflăm cum stau lucrurile pe axa autorități – producători – consumatori.

 

Am discutat cu Fecso Attila, un fermier din Harghita, care are în acest moment 300 de porci din rasa Mangalița. Inevitabil, discuția a început cu mult discutata și schimbata ”lege a porcului”. ”Această lege ne blochează 100% activitatea. Nu vindem nimic, de sacrificat nu mai ai voie că e intreprindere individuală. Ne cer aceleași lucruri ca la cei din sistemul intensive, care cresc mii de porci”, ne-a declarat Fecso Attila.

Chiar dacă situația nu este una lămurită pe deplin în ceea ce privește regulile după care se poate desfășura activitatea pe termen lung, fermierul apelează și la metodele moderne de promovare, inclusiv pe rețelele de socializare: ”Trebuie să ne promovăm. Având în vedere tradițiile din țara noastră, oamenii trebuie să poată achiziționa porci din surse din care au încredere. ”

Chiar dacă este mai scumpă ”mangalița” este la mare căutare. ”Mangalița este mult mai scumpă, dar și calitatea e mult peste. Ce se găsește în comerț nu este rasă pură, ci metisări de mangalița cu alt rase. Avem rezervări făcute pentru luna decembrie, noi vindem porcul carcasă cu un preț de 20 de lei kilogramul”.

- Reclamă -

Fecso Attila are un sfat și pentru autorități: ”Legile să se facă după o consultare atentă pe teren, nu după ce se vede prin geamurile Parlamentului. Sunt foarte departe de realitate”.

Chiar dacă nu poate vinde preparate și semipreparate din carne de porc, Fecso Attila reușește să realizeze un jambon, premiat la nivel internațional.

România va produce mai mult zahăr la fabrica din Luduș

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.