Comercianţii de alimente, luaţi la bani mărunţi de către Consiliul Concurenţei

0
- Reclamă -

Scumpirile înregistrate în ultimele luni, la ouă, de exemplu, preţul s-a dublat, nu au rămas fără ecou la Ministerul Agriculturii care a făcut o sesizare în acest sens Consiliului Concurenţei.

Este de neînţeles cum s-au mărit preţurile la mai multe produse, în ciuda faptului că materia primă s-a ieftinit chiar în unele cazuri, atrage atenţia ministrul Petre Daea, care îi suspectează de înţelegeri pe comercianţii din piaţă – ceea ce nici nu ar fi de mirare, de altfel.

Analizele făcute de oficialii de la Agricultură arată că majorările de preţuri nu sunt deloc justificate. Cât despre crizele invocate de multă lume, chiar nu constituie motive pentru scumpirea alimentelor de bază, susţine Daea.

„Am sesizat Consiliul Concurenței pentru a analiza situația pe care am găsit-o în piață în această perioadă, referitoare la scumpirile produselor alimentare, la ouă, lapte, produse din lapte — și aici vorbim în special de unt, întrucât din analizele pe care le-am făcut am constatat că nu sunt motive obiective care să determine creșterea de prețuri. Cerem sprijinul Consiliului Concurenței pentru a vedea dacă nu cumva sunt elemente care vizează o înțelegere între comercianți, pentru că altfel nu se explică. Ministerul Agriculturii a transmis deja o adresă oficială către Consiliul Concurenței în care solicită instituției să analizeze scumpirea alimentelor„, a declarat Petre Daea.

VEZI SI: Distribuitorii de bunuri, nemulţumiţi de dezvoltarea haotică a magazinelor

Ministrul, care după cum bine se ştie are obiceiul de a „lua la pas” piețele și magazinele care îi ies în cale peste tot, a observat „anomalii și lucruri de neînțeles„, cu atât mai mult cu cât costurile de producţie nu s-au mărit chiar aşa de mult, ba dimpotrivă, încât să justifice scumpirile în lanţ practicate de comercianţi.

„Este o preocupare a mea, pentru a descifra cauzele scumpirii alimentelor, în condițiile în care nu sunt creșteri pe costurile de producție. De exemplu, carnea de porc a scăzut la producători, iar la raft crește. Oul pleacă de la producător cu 36 de bani și ajunge la raft cu un leu, iar la unt este o situație similară. Sunt anomalii și lucruri de neînțeles„, a spus ministrul Agriculturii.

- Reclamă -

Cazul cel mai cunoscut este al ouălor care costă în prezent chiar şi peste un leu bucata, mai mult decât dublu faţă de preţul cu care pleacă de la poarta fermei, ca să nu mai vorbim de unt, care după o criză pe piaţa europeană s-a scumpit nejustificat de mult.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.