În ciuda tututor problemelor cu care s-a tot confruntat de când se ocupă de creșterea porcilor, Gheorghe Scheuleac, care deține două ferme de creștere și îngrășare a porcilor, o fermă de reproducție (în curs de finalizare), un abator și o carmangerie în județul Suceava, spune că merge mai departe.
Nici nu mai contează că în urmă cu câțiva ani a fost singurul fermier din România căruia i s-a tăiat subvenția pentru lumină (Pachetul de bunăstare), că are mai multe procese cu APIA sau cu AFIR-ul, el își vede de ale lui și nu vrea decât să fie lăsat în pace. Adică, decât să-i necăjească pe fermieri, autoritățile mai bine să își vadă de treaba lor.
Gherghe Scheuleac se numără printre puținii crescători de la noi care au avut curajul să se dezvolte pe tot lanțul. Are circa 150 ha de teren agricol- spune însă că pentru un fermier care are 2 ferme de îngrășare și una de reproducție, ideal ar fi să dețină circa 500 ha – două ferme de porci cu efective de aproximativ 15.000 de capete pe an, o fermă de reproducție care va deveni funcțională spre finele acestui an, dar și abator propriu.
VEZI SI: Statele membre UE pot impune restricții la vânzarea terenurilor agricole, în anumite condiții
Anul trecut, când prețul la carne scăzuse foarte mult, kilogramul de carne se vindea cu 3,5 lei, în condițiile în care costul pentru producerea unui kilogram se ridică la aproximativ 5,6 lei, Scheuleac a decis că a venit momentul să-și facă un punct de sacrificare propriu, devenit apoi abator. Următorul pas a fost făcut înainte de Paște, în acest an, când au fost scoase pe piață primele preparate produse la unitatea din Vornicenii Mari.
Produse cu ingrediente naturale, cele peste 90 de preparate de la Catyral sunt comercializate la nivel regional, în magazine de cartier, mai mult, deoarece capacitatea de producție actuală nu permite o prezență, de exmplu, în marile rețele, poate doar în câteva unități la nivel local.
Scheuleac spune că nici nu poate să acopere cererea de pe piață, dat fiind interesul cu care au fost primite, însă chiar și așa nu vrea să crească producția, îi este suficient cât produce acum (500 kg/zi). Vrea însă să investească în echipamente de producție care să dea pluvaloare muncii familiei sale, pentru că toți membrii sunt implicați. „Nu putem să ne oprim, avem în spate bănci datorii și trebuie să mergem înainte”, mai spune Scheuleac.