Comisia Europeană (CE) a publicat joi un ghid menit să ajute statele membre să-și protejeze terenurile agricole de amenințări, cum ar fi speculații excesive ale prețurilor și concentrarea proprietății. Ele trebuie să îndeplinească însă reglementările UE, în special cele legate de mișcarea liberă a capitalului. Statele membre pot decide măsurile de control al vânzărilor de terenuri agricole, iar unele restricții pot fi acceptabile în anumite condiții cum ar f: au întâietate autorizațiile de la autoritățile naționale pentru achiziționarea terenului, limitări ale mărimii terenului care va fi achiziționat, drepturi de preempțiune care dau întâietate anumitor categorii de cumpărători înainte ca terenurile să fie vândute altora.
De aceste drepturi, pot beneficia în primul rând arendașii, vecinii, co-proprietarii și statul, potrivit Agerpres.
Legislația UE nu permite restricții discriminatoare, cum ar fi cerințele generale de rezidență ca o precondiție pentru achiziționarea terenului.
Citește și: Fermierii din România primesc sprijin pentru combaterea problemelor climatice
Restricțiile disproporționate asupra investițiilor transfrontaliere sunt de asemenea ilegale. Pe baza jurisprudenței, în special este disproporționat să interzici companiilor să cumpere teren și să ceri calificări în domeniul agricol ca o precondiție pentru achiziționarea terenului.
În 2015, CE a lansat proceduri de infringement împotriva statelor membre care au discriminat investitorii din alte state UE și au creat restricții disproporționate la investițiile transfrontaliere. În ghidul publicat de Comisia Europeană, sunt furnizate indicații către statele membre referitoare la ce pot face ele pentru a reglementa vânzarea terenurilor agricole, pe baza jurisprudenței Curții Europene de Justiție (CEJ).