Dorada ar putea crește natural în Marea Neagră

1
Dorada
- Reclamă -

După ce Dorada a început să fie prinsă de pescarii români în Marea Neagră, cercetătorii din România încearcă însă să o aclimatizeze complet pentru a putea deveni și o afacere pentru fermele piscicole.

În laboratoarele de cercetare de la Constanţa a fost adus deja primul lot de 200 de exemplare de Doradă, cu provinienţa în Marea Adriatică.

Exemplarele ”au, în acest moment, 2 luni, 5 grame, 200 de exemplare sunt în laboratorul nostru de o săptămână, arată bine, nu am înregistrat mortalitate. După încă 10 zile demarăm testele efective.”, a precizat cercetătorul constănțean Victor Niță.

Cercetătorii încearcă să afle dacă această specie se poate adapta la salinitatea Mării Negre.

Dacă se va dovedi că Dorada se poate adapta la nivelul de salinitate din Marea Neagră, această specie se va dezvolta şi în mediul natural, nu doar în laboratoare, astfel Dorada putând fi crescută intensiv.

Citește și Ce pune românul pe masa de Paști și la ce preț

Astăzi, România importă 90% din peştele consumat.

- Reclamă -

Dorada intră natural în Marea Neagră

Peștele ajunge și în Marea Neagră, pentru că temperatura apei a crescut în ultimii ani. Miercuri, de pildă, a avut aproape 10 grade Celsius față de ianuarie 2022, când la mal apa era înghețată. Cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa spun că tendința de încălzire poate fi considerată un indicator al schimbărilor climatice la nivel global.

Deși mai rece, Marea Neagră a început să devină o casă bună pentru peștii care preferă apele mai calde. Într-o fotografie, realizată de cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa sunt comparate două exemplare de doradă, pește specific Mării Mediterane. Peștele mai mare și mai deschis la culoare a fost adus din Grecia. Celălalt a fost capturat la Tuzla.

Laurențiu Mirea, președintele Federației Pescarilor de la Marea Neagră spunea în ianuarie 2023: „La Tuzla s-au prins cam 20 de bucăți și la Mangalia cam nouă în diferite perioade. A început să apară și în Marea Neagră.”

Tot în ianuarie 2023, Victor Nită, șeful departamentului Resurse Marine din INCDM: „Calcanul care în timpul iernii stă la adâncimi mai mari de 70 m și vine în primăvară pentru reproducere către ţărm este condiționat de încălzirea apei și cu siguranță va veni mai devreme la țărm. Apar cu frecvență crescută hiena de mare (dorada), milacopul, pălămida.”

Recent, pe Lacul Techirghiol au apărut și păsări flamingo în timpul iernilor. Au venit din Deltă, alungate de temperaturile mai scăzute, pentru că lângă mare găsesc acum hrană mai ușor.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.