În România, doar câteva sute de mii de hectare de teren agricol sunt irigate anual, din mai multe motive, începând de la lipsa infrastructurii, până la costurile ridicate. Pentru că seceta le dijmuiește de multe ori producția, fermierii au început să se gândească tot mai mult la investiții pe cont propriu în sisteme de irigații care să le dea o anumită siguranță a recoltei, cel puțin din punct de vedere al asigurării apei. Numai că și aici, există o problemă: oamenii investesc în sisteme de irigații doar pe terenurile lor, pentru că pe celelalte terenuri administrate în arendă se tem să facă acest pas.
O situație deloc singulară și care a devenit tot mai întâlnită în ultima vreme. Cam așa se întâmplă și în localitatea Pristol din Mehedinți, o zonă lovită de secetă mai mereu, unde proprietarii companiei Pristol Land au decis să investească în irigații, însă doar pe terenurile proprii, după cum povestește Teodor Mardale, administratorul societății.
Este vorba de un program care se va derula în două etape, care prevede forarea de puțuri și achiziționarea de instalații de picurare. În acest an, se are în vedere amenajarea sistemului de irigații pentru 15 ha, urmând ca anul viitor să se adauge alte 35 ha.
Citește și: Pagube importante în pomicultură, chiar și de până la 100%, la unele specii
„Nu putem investi decât pe terenurile aflate în proprietate proprie, pe celelalte este riscant”, spune Mardare.
El dă și exemplu ceea ce s-a întâmplat cu rapița în acest an, care nu a răsărit din cauza secetei de anul trecut. Ori dacă terenul ar fi avut apă suficientă, cu totul alta ar fi fost situația.