Hipermarketurile: reguli mai dure ca în statele comuniste

0
hypermarket-alimente
- Reclamă -

Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a aprobat ieri proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia hipermarketurile vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanțul scurt, iar supermarketurile vor funcționa în continuare și în weekend. Decizia a fost luat la presiunea producătorilor români de alimente care au solicitat în numeroase rânduri eliminare taxelor de raft practicate de retaileri, care merg și până la 30% din prețul final al produsului de la raft. În replică, retailerii susțin că nicăieri în lume nu s-au mai confruntat cu așa ceva, nici măcar în comunism, a declarat Florin Căpățână, vicepreședinte al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Hipermarketurile pot primi amenzi de până la 150.000 de euro

„Nu închidem magazinele în week-end, acea prevedere din proiect nu s-a discutat, am abandonat acele articole. Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respectă alte prevederi importante din lege, precum aceea că nu ai voie să mai faci facturi în plus la producători, nu ai voie să impui un preț minim pe piață, cum s-a întâmplat până acum. Sunt amendați cu sume între 100.000 – 150.000 de lei și în caz de abateri repetate se poate merge până la închiderea magazinului”, a declarat președintele Comisiei pentru agricultură, Nini Sapunaru.

Prin acest proiect de lege magazinele şi hipermarketurile sunt obligate să se aprovizioneze pe lanțul scurt. Punere în aplicare a acestuia este la latidunea Guvernului care urmează să stabilească norme pentru aceste prevederi și vis-avis de procentul de produse românești comercializate.

„Lanțul scurt de aprovizionare este un lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activități de cooperare și de dezvoltare economică la nivel local și regional și relații strânse între producători, procesatori și comercianți”, potrivit proiectului de lege. Actul normativ mai stabilește și modalitatea de etichetare a produselor din carne proaspătă, fiind trecută țara de proveniență a cărnii, iar pe produsele procesate și procentul de carne provenită din România.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.