Buchetele de lalelele colorate, simboluri ale abundenței, paradisului și iubirii în trecut, inundă azi piețele și florăriile, atrăgând zâmbetele celor care le primesc în dar.
Frumoasele flori de lalea au încântat privirile regilor, au împodobit grădinile Imperiului Otoman, apărând pe blazonul Familiei Osman, erau florile micilor pixi din poveștile englezești, reprezentau simbolul iubirii pasionale în legendele persane și au devenit simbolul unei țări-Olanda.
Laleaua (Tulipa gesneriana) este o plantă perenă, originară din Asia Mica (Turcia și Iran) și a fost adusă în Europa în secolul XVI, din Turcia, de către Ogier de Busbecq, diplomat, scriitor si botanist flamand. Se pare că numele său științific provine din limba persană, de la cuvâtul “turban”.
În perioada Epocii de Aur a Olandei, lalelele deveniseră atât de căutate încât prețul lor crescuse exagerat de mult, fenomen care a fost numit tulipomania și care s-a terminat în momentul în care a fost modificată legislația privind contractele de vânzare a bulbilor.
Prețul care se plătea în 1620 pe un bulb de lalea Semper Augustus era de 1000 de guldeni, iar în apropiere de momentul crizei, 1637, ajunsese la 5500 guldeni, egal cu prețul unei case luxoase.
Cele mai căutate erau lalelele vărgate, neștiindu-se atunci că acest „model” apărea datorită unui virus. În prezent, virusul este aproape eradicat, florile dungate care se găsesc astăzi fiind rezultatul selecțiilor.
Cum se plantează lalelele
Laleaua preferă solurile nisipoase, bine drenate, expuse razelor soarelui. Se înmulțește prin bulbi. Aceștia se sortează în funcție de mărime, cei cu diametrul de 3-5 cm vor înflori în prima primăvară, iar cei cu diametrul mai mic de 3 cm vor genera flori în cel de-al doilea an.
Plantarea bulbilor se face în octombrie-noiembrie, la 5-10 cm distanță unii de ceilalți, cu 20-30 cm între rânduri. Adâncimea trebuie să fie de 10-12 cm pentru bulbii mari și de 5-7 cm pentru cei mici.
Aveți grijă ca bulbii să nu fie deteriorați, să nu prezinte urme de mucegai, să nu fie zbârciți și să aibă tunica intactă.
Citește și: Cum ne amenajăm grădina primăvara
Laleaua conține substanțe toxice care pot da alergii oamenilor, mai ales grădinarilor și florarilor și pot intoxica caii, câinii și pisicile. În funcție de soi, lalelele vor înflori din martie până la sfârșitul lui aprilie.
Drumul lalelelor
Dacă doriți să vedeți cum arată minunatele câmpuri de lalele din Olanda, este timpul să vă faceți bagajul pentru că de la jumătatea lunii aprilie și până în mai, puteți vizita celebrul Drum al Lalelelor, lung de 100 km și aflat în regiunea Flevoland. O mie de hectare de lalele colorate!
Veți putea admira lalele Nigra cu flori lila și tulpina înaltă de 40 cm; Prises Irene, ce au flori portocalii cu irizații mov și tulpina de 35 cm; Sweetheart cu flori galben-fildeș și vârfurile petalelor albe; Zurel cu flori mov cu pete albe și tulpina de 45 cm; Menton cu flori roz-roșii și irizații portocaliu somon; Estella Rijnveld cu flori roșu cu alb și petale franjurate sau Black Parrot cu flori mov închis și petale franjurate și răsucite.
Autor: Dana Canari
[…] Lalelele, florile din grădinile sultanilor și de pe câmpurile Olandei […]