În Occident se irigă legumele, la noi – păioasele. Diferența de profit este uriașă

0
irigatii
irigații
- Reclamă -

În statele dezvoltate, structura culturilor irigate este mult diferită față de cea din România, unde, atunci când se solicită irigații cu orice costuri nu se ridică și întrebarea „Acoperă sporul de producție costurile cu irigațiile?”. Se omite faptul că agricultura irigată din România nu este adaptată unei structuri a culturilor ce se pretează irigațiilor, se arată în Proiectul de Reabilitare și Reformă a Sectorului de Irigații, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

La o comparație cu unele state ce prezintă condiții climatice apropiate, rezultă categoric o structură a culturilor neadecvată obținerii de profit din irigații. În timp ce în aceste state fermierii irigă legume, în România situația este complet diferită, culturile de câmp dețin un procent foarte ridicat (80%).

 

Citește și: Fermier: Primesc 60 de bani pe litru de lapte, ba chiar și mai puțin

 

Chiar și în cadrul culturilor de câmp situația este diferită, în cazul României păioasele fiind irigate în proporție de 26% din totalul suprafeței irigate, în timp ce în Italia reprezintă numai 5%, iar în Anglia numai 9%. La culturile de câmp din Italia, soia și sfecla de zahăr dețin procente semnificative: 11% din totalul suprafeței irigate, în timp ce în România culturile de câmp adecvate irigațiilor dețin sub 2%, atrag atenția specialiștii.

Suprafețe în creștere…

Suprafața contractată pentru irigații în acest an a ajuns la 666.629 hectare, fiind de circa șase ori mai mare decât anul trecut, iar udările s-au realizat pe 268.000 de hectare, după cum a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. În prezent sunt puse în funcțiune 94 de stații de pompare și de repompare, 261 de stații de punere sub presiune, dar și motopompe independente pe canale în jur de 258. În acest an au fost alimentate cu apă circa 1.700 de kilometri de canale de irigații.

- Reclamă -

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.