Oros: România a pierdut un miliard de euro din cauza guvernării PSD

1
- Reclamă -

România pierde, anual, un miliard de euro din cauza modului bolnăvicios în care a fost păstorită agricultura de către guvernarea PSD, a afirmat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple cu titlul „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător – ministrul Adrian Nechita Oros”.

 

„Oamenii, fermierii, au înţeles demult că PSD minte, învrăjbeşte, dezinformează şi manipulează. Aţi călărit agricultura României timp de 22 de ani distrugând aproape tot. Acum, precum lupii îmbrăcaţi în blană de oaie, vorbiţi despre problemele agriculturii acumulate în ultimii 30 de ani, agricultură pe care PSD a pus-o pe butuci, şi aşteaptă ca eu, ca noi, să facem minuni într-un an şi jumătate, an de criză sanitară, lovit de fenomene meteo nevaforabile. Politicile „agrare” promovate în timpul PSD au condus la următoarele rezultate notabile. Două sunt: în ani de creştere economică şi ani cu condiţii climatice favorabile aţi ajuns la contraperformanţa ca, începând din 2015, ţara aceasta să intre într-un deficit al balanţei comerciale, iar în 2019 aţi adus-o la 1,3 miliarde de euro. De asemenea, în 2019, Comisia Europeană a solicitat României reevaluarea raportărilor, pentru că aţi dat date falsificate într-un mod grosolan care au perturbat preţul la bursă şi implicit, au scăzut veniturile fermierilor români afectând, totodată, şi credibilitatea României faţă de partenerii europeni. Din cauza modului bolnăvicios în care a fost păstorită agricultura, România pierde anual, timp de zece ani, un miliard de euro. Aceasta este eşecul guvernării PSD în agricultură”, a susţinut Oros.

Conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), transmise la solicitarea AGERPRES, România a încheiat anul 2020 cu un deficit de aproape două miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în condiţiile în care importurile au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro.

Numai cu statele Uniunii Europene (UE), deficitul a depăşit 3,175 miliarde de euro (2,654 miliarde de euro, în 2019), în timp ce excedentul înregistrat cu ţările extracomunitare a coborât la 1,236 miliarde de euro anul trecut, de la 1,428 miliarde de euro, cu un an în urmă. De asemenea, valoarea exporturilor s-a diminuat cu 2,9%, în 2020, însumând 6,99 miliarde de euro, iar importurile au crescut din punct de vedere valoric cu 6%, până la 8,92 miliarde de euro.

Vezi și Micii fermieri s-au văzut astăzi cu Oros și Orban

Exporturile în ţările UE s-au cifrat la 4,4 miliarde euro (4,57 miliarde euro, în 2019) şi cele din în ţările terţe au totalizat 2,58 miliarde euro (2,62 miliarde euro, în 2019). În ceea ce priveşte valoarea importurilor din spaţiul comunitar, aceasta a urcat la 7,58 miliarde de euro, faţă de 7,22 miliarde de euro în anul precedent, în timp ce pe zona non-UE a fost consemnată o sumă de 1,346 miliarde de euro, în creştere cu 12,1% comparativ cu anul 2019 (1,2 miliarde euro).

- Reclamă -

Printre grupele de produse care înclină cel mai mult balanţa comercială spre deficit se regăsesc: carnea de porc şi animale vii din specia porcine, produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi, ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao, lapte, smântână, unt, brânzeturi şi alte produse lactate, preparate de tipul celor folosite pentru hrana animalelor, zahăr, băuturi alcoolice, preparate şi conserve din peşte şi îngheţată.

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă pe agricultură a PSD, cu titlul „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător – ministrul Adrian Nechita Oros”.

Potrivit documentului, agricultura a avut, în 2020, două recorduri negative: cea mai pronunţată reducere de producţie dintre activităţile economice – minus 16,2% la valoarea adăugată creată şi cea mai mare creştere de preţuri – plus 10,5% la preţuri. Totodată, PSD îl acuză pe ministrul Agriculturii că toate promisiunile făcute de la preluarea mandatului s-au dovedit a fi doar minciuni.

Semnatarii moţiunii îi transmit ministrului Oros că munca în agricultură „nu e la patru ace, cu batistuţa galbenă apretată la piept”, ci cu „sudoare, cu nelinişti, cu griji, cu mâini crăpate, cu lacrimi uscate pe obrajii trişti, dar mai ales cu sufletul legat de glia strămoşească!”.

Votul final pe moţiunea PSD împotriva ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, va fi acordat miercuri, 31 martie 2021.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.