România și-a atins ținta în domeniul energiei produse din surse regenerabile cu 3 ani mai devreme

0
energie-surse-regenerabile
- Reclamă -

România și-a asumat ca până în 2020 energia produsă din surse regenerabile să aibă o pondere de 24% în consumul total de energie, o țintă care a fost realizată cu trei ani înainte de termenul limită. În prezent, țara noastră a instalat în centrale electrice din surse de energie eoliană 3.000 MW, 1.400 MW fotovoltaic, 350 MW microhidrocentrale și 124 MW biomasă, inclusiv gaz de fermentare a deșeurilor, după cum a declarat Nicolae Havrileț, președintele ANRE, în cadul conferinței BERD de lansare a  programului de finanţare Green Economy Financing Facility (GEFF) în valoare de 100 de milioane de euro.

Programul este destinat să ajute sectorul rezidenţial din România prin finanţarea investiţiilor în eficienţă energetică, energie regenerabilă si soluţii de economisire a apei. Creditele vor putea fi accesate prin intermediul băncilor locale partenere.

Energia verde, o șansă pentru mediul rural

La noi în țară, structura producției de energie regenerabilă este

următoarea: surse de energie eoliană – 64%, fotovoltaică – 18%, 12% – microhidrocentrale și 6% pentru biomasă, inclusiv gaze de fermentare.

Havrilet consideră că valorificarea resurselor regenerabile va contribui la intrarea în circuitul economic a zonelor izolate. În mediul rural, există o diversitate foarte mare de resurse regenerabile care pot fi utilizate la aprovizionarea cu energie electrica a acestor zone sau, dar și a celor adiacente.

 

- Reclamă -

Citește și: Ioan Simion: În agricultură, din cinci ani, unul este bun. Noi, după patru ani, am ajuns să acoperim costurile

 

“Exemplul cel mai la îndemână este biomasa. Introducerea unor stimulente de ordin invesițional ar putea fi un impuls. Dupa cum se știe, energia din surse conv­­enționale este mai scumpă și poluantă”, a afirmat Havrilet.

Sursele de energie regenerabilă în România sunt biomasa, hidroenergia, potențialul geotermal, energia eoliană și cea solară.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.