Eurostat: Tinerii nu mai vor să facă agricultură în România

1
- Reclamă -

România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană  când vine vorba de ponderea tinerilor care lucrează în agricultură, arată datele publicate joi de Eurostat. În anul 2016, în UE erau 10,3 milioane persoane care lucrau ca manageri de ferma. Aproximativ o treime dintre aceștia aveau o vârstă de peste 65 de ani și doar 11% erau fermieri tineri cu vârsta de sub 40 de ani.

Tinerii fermieri sunt puțini în special in Cipru (3,3% din managerii de fermă), Portugalia (4,2%), Marea Britanie (5,3%), Danemarca, Malta și România, toate sub 10%. Statele membre UE unde fermierii tineri au o pondere mai mare sunt Austria (22,2%), Polonia (20,3%) si Slovacia (19%).

Citește și Eclipsa totală de Lună din 27 iulie – pericol pentru agricultură

De asemenea, profesia de fermier este dominată de barbați, doar o treime (29%) dintre managerii de ferma din UE fiind femei. În cazul tinerilor fermieri, proporția femeilor este și mai mică (23%).

Datele publicate anterior de Eurostat arătau ca o treime din toate fermele din UE sunt in România, dar acestea reprezintă doar 3, 4% din producția blocului comunitar. Explicația o constituie faptul că noua din zece ferme din România (92% sau 3,1 milioane) au o suprafață mai mică de cinci hectare.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.