Aproape nouă tone de grâu la hectar obținute pe un lot experimental în Insula Mare a Brăilei

1
- Reclamă -

Un randament aproape dublu față de media pe țară de anul trecut a fost obținut, anul acesta, la cultura de grâu din câmpurile experimentale de la ferma Gemenele din Insula Mare a Brăilei. Mai multe soiuri de grâu, românești și străine, au fost testate în 19 variante de lucru (densităţi, norme de semănat şi distanţe între rândurile de plante), iar concluziile arată că două soiuri străine produc aproximativ nouă tone de grâu la hectar.

Rezultatele arată că două soiuri străine produc aproximativ 8,7 tone la hectar, deci aduc un plus de producție, din punct de vedere cantitativ, însă soiurile românești au indici calitativi superiori (proteină și gluten) față de cele străinea subliniat Ionuț Mortu, director tehnic al Agricost, citat de revista Ferma.

Randamentul bun obținut este rezultatul tehnologiei performante folosite, atenției acordate programului de fertilizare și irigare (cultura de grâu a fost irigată pe tot parcursul de dezvoltare vegetativă) și al produselor inovatoare utilizate în tratamentele pentru protecția fito-sanitară.

În plus, tehnologia utilizată la „Gemenele” a respectat regula folosită de mai mulți ani, în toate cele 29 de ferme administrate de Agricost în Insula Mare a Brăilei, și anume cultivarea plantelor la exact 25 cm între rânduri. „Cel mai important este să poţi maximiza producţia şi să ai opt tone în medie de grâu la hectar. Însă, nu poţi obţine această producţie pe o tulpină, pe un pai subţire. S-a dovedit că distanţa de 25 cm între rândurile de plante ne permite ca atunci când paiul se dezvoltă să aibă o elasticitate mare. Pentru că fotosinteza a lucrat pe toată lungimea paiului până la frunza de jos, iar bolile, în special făinarea, nu pătrund la tulpina paiului şi atunci păstrăm o cultură sănătoasă”, explică Lucian Buzdugan, preşedintele Consiliului de administrație al Agricost, citat de revista-ferma.ro. Această tehnologie s-a putut dezvolta ca urmare a adaptării corespunzătoare a utilajelor agricole folosite, o inovație gândită de specialiștii agronomi de la Agricost împreună cu inginerii companiei producătoare de utilaje agricole.

România se află pe locul 15 în Uniunea Europeană din punctul de vedere al randamentului la producția de grâu. Cele mai mari randamente le-au obținut Irlanda, 8,7 tone pe hectar, Olanda, 8,6 tone pe hectar, și Belgia, 8,4 tone pe hectar. Cele mai mici randamente au fost realizate în Cipru, 1,7 tone pe hectar, Portugalia, 2,3 tone pe hectar, și Grecia, 2,5 tone la hectar.

Sursa: Revista Ferma

- Reclamă -

Citeşte şi România BIO: Exportăm grâu convenţional şi importam o pâine congelată, nu ştim ce conţine, dar o mâncăm ca pâine proaspătă

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.