De milenii oamenii consumă bere ca aliment sau ca licoare care poate aduce relaxare și fericire. În epoca medievală, europenii consumau bere în loc de apă. Asta pentru că era mai sigură, mai sănătoasă, avea mai puține bacterii datorită fierberii apei în procesul artizanal de fabricare berii.
Acum, cercetătorii belgieni, o țară cu mare tradiție în bere, au antrenat inteligența artificială pentru a îmbunătăți gustul berii. Cele mai mari progrese au fost înregistrate la berea fără alcool.
Studiul a fost realizat de profesorul Kevin Verstrepen, directorul Centrului de microbiologie VIB-KU Leuven și al Institutului de Cercetare a Berii din Leuven (Belgia). Cercetările au fost desfășurate pe o perioadă de cinci ani, timp în care un sistem AI antrenat a analizat compoziția chimică și aromele a 250 de mărci belgiene de bere, pentru a crea un catalog detaliat, conform The Telegraph.
Ai lucrează la arom ăși gust
În urma studiului, AI a fost capabil să identifice cu acuratețe gustul unei beri, pe baza unei serii de substanțe chimice de diferite concentrații.
A putut să spună ce substanțe ar trebui adăugate în compoziția unei beri normale, pentru a îmbunătăți aroma și gustul, arată Biziday.
Inteligența artificială a reușit să sugereze modificări care au îmbunătățit scorurile de satisfacție ale acestora în rândul degustătorilor. Profesorul Verstrepen a declarat că cele mai multe progrese în cadrul studiului au fost făcute, cel mai probabil, cu berea fără alcool, făcând-o să fie mai gustoasă.
Vezi și Românii beau mai puțină bere ca anul trecut
Acum, cercetătorii speră să aplice această metodă și pentru îmbunătățirea alimentelor, în special pentru alimentele vegane și băuturile care nu au în compoziția lor cantități mari de alcool.
“Cele mai mari câștiguri vor fi obținute cu produse noi, cum ar fi berile cu zero alcool, dar și cu alte alimente, de exemplu alternative vegetariene gustoase și sustenabile pentru produsele de origine animală. Și aici pot fi folosite metode similare pentru a modifica gustul acestora și pentru a-i converti chiar și pe cei mai înrăiți iubitori de carne” a mai spus Verstrepen.