CFR cere guvernului sprijin pentru afacerile din agricultură pe fondul COVID19

0
- Reclamă -

Clubul Fermierilor Români se alătură organizaţiilor care solicită sprijin pentru mediul de afaceri în această perioadă şi propune, în mod special, o serie de măsuri concrete pentru susţinerea agriculturii şi limitarea impactului negativ pentru fermierii români, generat de pandemia de coronavirus.

„În acest moment, prioritară este sprijinirea sistemului medical în salvarea vieţilor omeneşti. În acelaşi timp, agricultura trebuie considerată o prioritate strategică pentru asigurarea hranei şi trebuie luate măsurile necesare pentru protejarea celor care lucrează în ferme, asigurarea aprovizionării în ferme etc. pentru garantarea securităţii şi siguranţei alimentare a cetăţenilor României. Acest lucru trebuie reflectat în consecinţă în toate comunicările Guvernului privind domeniile declarate strategice: sănătate, siguranţă publică, siguranţă alimentară şi agricultură”, spun reprezentanţii Clubul Fermierilor Români, într-un document transmis joi AGERPRES.

Astfel, organizaţia solicită Ministerului Agriculturii constituirea unei celule de criză la nivelul MADR care să gestioneze relaţia cu fermierii, asociaţiile fermierilor din agricultură, companiile din agribusiness prin consultări permanente cu cei menţionaţi, informări şi recomandări pentru fermieri şi partenerii acestora, dar şi efectuarea rapidă de către APIA a plăţilor restante către toţi fermierii.

„Această celulă de criză să poată fi contactată cu regularitate şi rapiditate de la distanţă, inclusiv prin înfiinţarea unui număr de telefon verde, de către principalele asociaţii de producători şi CDR, pentru a câştiga timp şi a reduce riscurile de sănătate”, se precizează în document.

De asemenea, marii fermieri cer analizarea rapidă a soluţiilor propuse de fermieri şi a asociaţiilor de fermieri, alţi jucători din agribusiness şi implementarea imediată a propunerilor selectate, iar ministrul Agriculturii să transmită în spaţiul public mesaje privind măsurile luate sau care vor fi luate pentru susţinerea agriculturii, asigurării produselor agricole (a hranei pentru populaţie) şi să invite toate părţile implicate la cooperare şi solidaritate.

„În acest sens, ar fi util să se precizeze: care sunt măsurile luate la nivel de minister privind constituirea celulei de criză/a grupurilor de lucru de suport pentru fermieri; care sunt soluţiile pentru asigurarea transmiterii informaţiilor de interes pentru fermieri; cum se implică autorităţile în luarea măsurilor de sprijinire a continuării în bune condiţii a lucrărilor agricole din campania de primăvară, protejarea persoanelor vulnerabile care desfăşoară activităţi agricole şi pentru asigurarea bunăstării animalelor din fermele zootehnice. Este foarte important ca ministrul agriculturii să transmită cetăţenilor României că prin măsurile care se iau se are în vedere asigurarea deplină a securit[ţii alimentare a românilor şi sprijinirea lanţului agroalimentar de proximitate pentru buna traversare a acestei perioade. În acest sens, este necesară o comunicare susţinută pentru ca toţi cetăţenii să înţeleagă să nu pună presiune artificială pe lanţul agroalimentar, astfel încât activităţile pe întreg lanţul de aprovizionare să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, ţinând cont de restricţiile şi limitările care au fost impuse”, subliniază reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

- Reclamă -

Potrivit acestora, criza arată o dată în plus necesitatea extinderii digitalizării la agenţiile din agricultură precum APIA, AFIR, ANIF, ANSVSA, ANZ, ANF şi a realizării unei baze de date comune cu informaţiile despre fermieri şi ferme, care să poată fi actualizată în timp real şi care va duce la simplificarea gestionării şi transmiterii documentelor de către fermieri la autorităţi pentru primirea subvenţiilor şi obţinerii actelor necesare pentru finanţări, tranzacţii etc (limitarea expunerii persoanelor implicate).

„Este important ca agenţiile din agricultură să comunice între ele şi să nu mai pună pe drumuri fermierii sau angajaţii acestora cu solicitări pentru depunerea aceloraşi documente în format printat la două sau mai multe agenţii din agricultură”, avertizează organizaţia marilor fermieri.

Aceasta vine cu câteva propuneri pentru Guvernul României, respectiv stimularea, la nivel naţional, a izolării în ferme a operatorilor care să asigure continuarea lucrărilor agricole, cu măsuri de siguranţă pentru oameni şi animale, sprijinirea aprovizionării pentru cei din ferme precum şi a familiilor celor care intră în izolare în ferme.

„Fiind perioada însămânţărilor de primăvară, recomandăm ca această activitate să fie considerată strategică şi dacă se decide carantinarea anumitor persoane care lucrează în fermă, carantinarea să se poate face la fermă, nu la domiciliu, astfel încât lucrările agricole să continue. Solicităm Guvernului să aibă în vedere măsuri speciale pentru oamenii care lucrează în ferme în cazul declanşării unor eventuale probleme de sănătate (kituri testare, dispozitive medicale, personal medical etc)”, spun aceştia.

Nu în ultimul rând, regimul de muncă al zilierilor să fie reconsiderat şi să fie ridicate limitările referitoare la perioada de angajare a unei persoane pe an. În condiţiile în care vor exista probleme cu personalul disponibil în agricultură, va fi necesar să fie mobilizate toate resursele disponibile, cu adaptarea corespunzătoare a cadrului legislativ privind condiţiile de muncă/angajare a zilierilor.

Fermierii atrag atenţia că în această perioadă trebuie asigurată livrarea inputurilor pentru campania agricolă de primăvară (multe fiind procurate în prezent din import) şi trebuie luate toate măsurile necesare pentru sprijinirea agriculturii pentru a evita compromiterea campaniei de primăvară.

„Solicităm ridicarea restricţiilor de circulaţie pentru transportul de inputuri pentru ferme şi a produselor agricole destinate aprovizionării agro-alimentare sau cel puţin flexibilizarea acestuia în aşa fel încât aprovizionarea fermelor cu cele necesare activităţii de producere a hranei să nu fie perturbată. O atenţie specială trebuie acordată fluidizării transportului pe cale ferată şi a prioritizării transportului necesar agriculturii pe calea ferată. Să fie, astfel, asigurat, chiar dacă se pun restricţii pe traseu, transportul inputurilor pentru producţia vegetală, premixuri sau alte produse pentru hrana animalelor, transportul animalelor vii, a ambalajelor necesare firmelor din industria agroalimentară, piese de schimb pentru utilajele agricole din ferme etc. Atragem atenţia asupra stocurilor limitate în ţară a pieselor de schimb pentru utilajele agricole, centrele logistice fiind în Germania, Franţa, Belgia etc. Propunem ca, în cazul închiderii graniţelor sau restricţionării transportului terestru, piesele de schimb să facă subiectul unor achiziţii strategice şi să fie aprovizionate pe cale aeriană”, menţionează Clubul Fermierilor Români.

De asemenea, având în vedere riscul de compromitere şi a campaniei de toamnă, organizaţia consideră importantă oferirea unor linii de credit fără dobândă pentru fermieri în vederea procurării din timp de către aceştia a inputurilor necesare (o parte semnificativă necesitând procurarea din afara României).

În ceea ce priveşte asigurarea de lichidităţi, Clubul Marilor Fermieri solicită efectuarea rapidă a plăţilor restante către toţi fermierii şi identificarea unei soluţii în negociere cu Comisia Europeană privind plata în avans a subvenţiilor pentru campania 2020-2021, într-o proporţie cât mai mare (peste 80%).

„Propunem ca termen de plată iunie 2020. Este foarte important să nu existe presiune pe fermieri să-şi vândă producţiile de anul acesta la preţuri mici pentru a-şi plăti datoriile”, precizează organizaţia fermierilor.

Derularea cu rapiditate a apelurilor pe proiectele gestionate de AFIR şi transmiterea către Comisia Europeană a solicitării de reducere la minim sau chiar eliminarea contribuţiei fermierilor prin cofinanţare la aceste proiecte pe perioada crizei, pentru a încuraja fermierii să acceseze fondurile europene pentru proiecte, sunt alte solicitări ale fermierilor pentru asigurarea lichidităţilor.

Totodată, pe lista măsurilor solicitate de marii fermieri au mai fost incluse: compensarea datoriilor statului cu sumele datorate de ferme pentru bugetul de stat în următoarele 3-4 luni (cu posibilitatea extinderii perioadei în funcţie de evoluţia pandemiei); compensarea sumelor negative din decontul de TVA cu datoriile fermierilor către bugetul de stat sau rambursarea sumelor după caz lunar în maxim 30 zile de la depunerea decontului; propunerile făcute de alte asociaţii (de exemplu: Romanian Business Leaders, Consiliul Investitorilor Străini) pentru susţinerea mediului de afaceri din România să fie luate în considerare şi pentru agricultură acolo unde au aplicabilitate (acordare facilităţi fiscale, prelungire credite / linii de creditare, reducere sau amânare plată taxe, impozite, facilităţi angajaţi/angajatori; acordarea de facilităţi fiscale companiilor din agricultură sau din alte industrii care se implică în susţinerea fermierilor prin donaţii, produse de igienă, dezinfecţie, îngrijire personală etc. (reducere taxe, amânare termene plată TVA etc).

Reprezentaţii organizaţiei susţin că fermierii români trebuie să fie sprijiniţi să aibă acces la raft pentru consumul populaţiei, acest lucru fiind o necesitate în contextul perturbării unor circuite de aprovizionare internaţionale, riscului crescut de contaminare odată cu lungirea lanţului de aprovizionare, riscului crescut de contaminare odată cu multiplicarea surselor raportat la ţări cu situaţii epidemiologice mai grave decât ale României şi necesităţii minimizării impactului economic asupra agriculturii româneşti aflată şi aşa sub presiune.

În contextul discuţiilor privind pregătirea planurilor strategice pentru viitoarea Politică Agricolă Comună (analiza SWOT) şi a stării de urgenţă, va trebui avută în vedere fragilitatea lanţurilor lungi de aprovizionare, mai ales în zonele cu deficit comercial agro-alimentar al României şi considerăm că este importantă stimularea rezonabilă şi sustenabilă a lanţurilor scurte de aprovizionare. „În această perioadă, care nu se ştie cât va dura, este absolut necesară o deschidere rapidă şi mai generală pe acest subiect, cererea de alimente fiind în creştere naturală. Statisticile exporturilor şi importurilor româneşti legate de agricultură ar trebui discutate cu fermierii în vederea identificării slăbiciunilor şi oportunităţilor de avut în vedere cu prioritate”, se menţionează în comunicat.

Clubul Fermierilor Români este o asociaţie nonprofit şi neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociaţiei sunt fermieri performanţi care au modele de afaceri bazate pe inovaţie, tehnologie şi bunele practici în agricultură, pentru creşterea competitivităţii şi a valorii adăugate create în acest domeniu. Obiectivul principal al Clubului este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare şi elaborare a reglementărilor europene şi naţionale în domeniul agricol, cu scopul de a creşte performanţa fermierilor din România.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.