Daea dorește păstrarea bugetului Politicii Agricole Comune

1
petre-daea_ministru-agricultură
- Reclamă -

România militează pentru păstrarea bugetului Politicii Agricole Comune (PAC) după 2020, eliminarea plafonării şi continuarea convergenţei, la care se adaugă corectarea cifrei privind suprafaţa de referinţă, a declarat, la Luxemburg, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„România apreciază ca necesară şi corectă structura PAC prin cei doi piloni, dar nivelul de finanţare este insuficient şi nu răspunde pe deplin obiectivelor pe care ni le-am propus privind securitatea alimentară. Schimbările climatice sunt o realitate şi nu o ficţiune. Condiţiile de mediu impun costuri suplimentare. Fermierilor noştri – acestor făuritori de hrană – nu putem să le cerem să facă mai mult şi mai bine cu bani mai puţini, în condiţii mai grele şi mai restrictive. Ştim că aceştia lucrează pentru a câştiga, introducând în sol, în condiţii, incerte toate resursele de care dispun, iar rezultatul muncii acestora este rezultatul existenţei umane, care nu are echivalent în importanţă. Prin nivelul financiar şi plafonarea plăţilor directe, România este profund dezavantajată, iar fermierii se află într-un scenariu îngrijorător. Scenariile optimiste prezentate în diverse variante nu sunt susţine de realităţile existente. România consideră că plafonarea produce mai mult rău decât bine. În cazul convergenţei (…) vă felicit domnule comisar ( Hogan, comisarul european pentru agricultură – n. r.) pentru punerea în discuţie şi susţinerea acestui obiectiv. În concret, România militează pentru cel puţin păstrarea bugetului, eliminarea plafonării, continuarea convergenţei la care se adaugă corectarea cifrei privind suprafaţa de referinţă, având cu totul alte date faţă de perioada anterioară. Suntem în analiză privind datele de scenariile de implementare”, a spus Petre Daea, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg.

De asemenea, în cardul Consiliului UE, ministrul Agriculturii a subliniat că procentul de 2% din plafonul plăţilor directe alocat pentru susţinerea tinerilor nu este unul încurajator, iar stimularea acestora prin mecanismele propuse nu este suficient de bine conturată, „pentru a-i atrage şi a crea premise reale privind schimbarea de generaţii”, ca obiectiv propus prin PAC.

La începutul lunii mai, Comisia a propus reducerea bugetului PAC cu 5%, până la 365 de miliarde de euro. Luni, comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a arătat că dacă nu se majorează întregul buget al UE, singura modalitate de a aloca mai multe fonduri pentru PAC ar fi tăierile de la alte capitole, ceea ce „nu este o decizie pe care trebuie să o ia Comisia Europeană, ci Consiliul şi Parlamentul”.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.