De ce crește prețul cartofilor în România

1
- Reclamă -

Prețul cartofilor a crescut constant. După ce scăderea producției interne a fost mai pronunțată decât cea a consumului. Drept rezultat, România a început să importe tot mai mulți cartofi.

În primele cinci luni ale anului, prețul cartofilor a crescut cu 20,8%, fiind cea mai mare creștere de preț dintre toate mărfurile alimentare, nealimentare și serviciilor.

La fel s-a întâmplat și în anul 2019. La sfârșitul anului trecut, rata de creștere a prețului cartofilor era de 23,6%, tot cea mai mare creștere dintre toate produsele și serviciile.

Cererea de cartofi pe piața internă a scăzut după nivelul record înregistrat în anul 2008. În perioada 2008-2018, consumul intern de cartofi a scăzut cu o dinamică medie anuală de 1,4%. De exemplu, în anul 2018, consumul pe piața românească era de 1,87 milioane tone, cel mai scăzut nivel din anul 1997.

Scăderea a fost determinată atât de diminuarea consumului de cartofi aproape de minimul din anul 2002, cât și de scăderea populației. Scăderea consumului a mers mână în mână cu reducerea producției locale. În perioada 1990-2018, producția internă de cartofi a scăzut cu un ritm mediu de 0,2% pe an, până la 3 milioane tone. Explicația este legată de restrângerea suprafețelor cultivate. Pproductivitatea la hectar, în România, a înregistrat, în ultimii ani, o creștere, dar încă se află la niveluri inferioare celor din Polonia sau din alte state ale Uniunii Europene.

Scăderea producției interne a fost mai pronunțată decât cea a consumului. Drept rezultat, România a început să importe tot mai mulți cartofi. Deficitul balanței comerciale a atins niveluri record și prețuri pe măsura creșterii monedei europene în raport cu leul și a câștigului de piață a produselor din import. Iar, anul trecut, deficitul comercial a urcat la un nivel record de 64 milioane euro și la prețuri aproape de maxime istorice, respectiv 44 euro la 100 kilograme, cu mult peste cel din Polonia, unde ajunge la aproximativ 20 euro pentru 100 kilograme.

- Reclamă -

În concluzie, misterul creșterii prețului cartofilor este dezlegat. Scăderea consumului a avut loc concomitent cu reducerea producției interne și cu creșterea importurilor.

Totuși, o problemă rămâne și anume aceea că după aproape două decenii de fonduri europene, de politici naționale de susținere a producătorilor, nimeni nu a reușit să facă în așa fel încât să se echilibreze balanța comercială și să stăpânească prețul. Cartoful nu este singurul exemplu de acest fel.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.